Histeroskopi ile Hangi Hastalıklar Tedavi Edilir?

29 Mart 2015 Devamı

Histeroskopi, rahmin içerisine bir kamera sistemi ile girip, rahmin içerisindeki problemlerin görüldüğü yöntemdir.

Rahmin içerisine bir sıvı verilir, çünkü rahmin içi normalde duvar duvara birbirine yapışık durmaktadır. O sıvı, rahmi bir balon gibi şişirir. Biz de o sıvının içerisinde ışık ve kamera sistemi ile ne var ne yok görürüz.

Kadın hastalıklarının histeroskopi ile tedavisi

Bugün için histeroskopi çok sık olarak kadınların başını ağrıtan polip durumlarında yapılıyor. Her polip ameliyat edilmeli midir? Değildir tabii. Çok küçük poliplere hiçbir şey yapmasanız da olur ama bazen polipler o kadar büyük olur ki, rahmin içini kapatır. O zaman o polipi almak bile gebelik şansını artırabiliyor. Yine miyomlar, özellikle rahmin içerisine doğru büyümüş miyomlar kesinlikle gebelik şansını engelleyen durumlardan biridir. O zaman o miyomlar da rahmin içerisine girildiğinde net olarak görülüp, o miyomları da rahim içerisinden çıkarmak gayet kolaylıkla mümkün olmaktadır.

Bir de doğuştan gelen şekil bozuklukları vardır. Rahmin içerisindeki perdeler, bazen iki rahmin yan yana, birbirine bitişik olduğu durumlarda rahmin içerisine girilerek perdeler kesilmekte ve o kesildikten sonra rahim normal anatomisine getirilmektedir. Bunun en büyük avantajı, mesela bir miyom aldığınızda, o miyomu aldığınız gün 1 – 2 saat sonra hastayı evinize yollamanızdır. Rahimdeki şekil bozukluklarında da, rahim içerisindeki o perdeyi içeriden girip kestiğiniz için rahim duvarına dokunmazsınız. Dolayısıyla bu tür ameliyatlardan sonra hastanın çok rahatlıkla normal doğum yapabilmesi da mümkündür.

Histeroskopi bugün için teknolojisi çok gelişmiş, hastaların da çok rahat ettiği bir ameliyat biçimidir. Hastalar hastaneye gelirler, anesteziyi alırlar, hiçbir şey hissetmeden ameliyatlarını olurlar ve aynı gün bile işlerine geri dönebilirler.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler