Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Önlenir?

06 Mart 2016 Devamı

Hastaların şikayetleri yatar pozisyonda daha da artmaktadır. Hatta hastalar oturur pozisyonda uyuduklarında daha rahat ettiklerini söylerler. 5. gebelik ayından sonra özellikle büyüyen rahim, mideye mekanik baskı yaparak yanma şikayetlerini artırır. Son 3 ayda daha da çok rahatsızlık verici olur.

Tanı için değerlendirmeye detaylı bir öykü almakla başlanmalıdır. Gebelikte göğüs ağrısı, boğaz ağrısı, öksürük, sesli solunum gibi atipik bulgularla başvuran hastalarda reflü hastalığı akla gelmelidir.

Mide yanmasını önlemenin ipuçları

-Az ve sık yemek yenmelidir. 3 ana öğün, 3 ara öğün şeklinde beslenmek önerilir.

-Baharatlı, aşırı yağlı, kızartma yemekler tüketilmemelidir. Salam, sucuk gibi tam pişmemiş baharatlı etler yenmemelidir.

-Çiğ sebzeler mide yanmasını artırabilir.

-Kilo kontrolü sağlanmalıdır. Aşırı kilo almak mide yanmasını artırıcı bir faktör olur.

-Sigara içilmemelidir.

-Yemekler yavaş yenmeli ve çok iyi çiğnenmelidir.

-Karnı çok sıkan sıkı giysiler ve sıkı iç çamaşırlarından kaçınılmalıdır.

-Alkol, kahve ve çikolata mide yanması şikayetini artırır.

-Portakal, greyfurt gibi meyve suları, gazlı içecekler, domates suyu ve salça gibi besinler yanmayı artıracağı için az tüketilmelidir.

-Geç saatlerde yemek yenmemelidir (son beslenme yatma saatinden 2-3 saat önce sona erdirilmelidir).

-Yatmadan yarım saat önce bir bardak ılık su içmek midemizi rahatlatabilir.

-Yatağın başucu takoz yardımıyla 10 cm kaldırılabilir. Bu yöntem şikayetleri azaltmada oldukça etkin olabilir.

-Yüksek yastıkta yatmak mide yanmasını azaltır.

-Bazı ilaçlar mide şikayetlerini artırabilir (antikolinerjikler, sakinleştiriciler, nefes açıcı bazı ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları, aspirin ve benzeri ağrı kesiciler).

Yanma şikayeti ile başvuran gebelerde endoskopik tetkik yapıldığında yaklaşık olarak vakaların 2/3 ünde patolojik tanı olarak yemek borusu iltihabına rastlanmaktadır.

Mide yanmasının tedavisi

Yaşam tarzı değişiklikleri gebelerin tedavisinde ilk yapılacak önlemdir ve oldukça yardımcıdır. Bu öneriler arasında yatağın başucunun kaldırılması, gebenin şikayetlerini artıracak öne doğru eğilme ya da karın için basıncını arttıracak diğer pozisyonlardan (ıkınmak, öksürmek, ağır kaldırmak) kaçınılması, az miktarda ancak sık yemek yemesi sayılabilir. Yatmadan 3 saat öncesinden itibaren su dışında yiyecek ve içecek almamak, yağlı yiyecekler tüketmemek, sigara içmemek gibi önlemler önemlidir.

Bu tedbirlerle şikayetleri azalmayan gebelerdeki bir sonraki tedavi basamağı doktor kontrolünde ilaç tedavisine başlamaktır.

Kategori: gebelikte sık görülen şikayetler, Genel, Haberler