Hamilelikte Mide Yanması Nasıl Önlenir?

09 Aralık 2015 Devamı

Gebelik döneminde kadınlar mütenevvi sıkıntılar yaşamakta ve bu sıkıntılar arasında en çok da mide yanmasından yakınmaktadırlar. Özellikle de yatar pozisyonda iken ortaya çıkan mide yanması ekseri gebeliğin 5. ayından itibaren görülmektedir. Bunun sebebi ise büyüyen rahmin mideye mekanik bir baskı uygulamasıdır. Gebeliğin ilerleyen dönemlerinde bilhassa son 3 ayında mide yanması şikayeti daha da artmış olur. Peki buna çözüm nedir? İşte gebelikte mide yanmasını önlemenin yolları.

Hamileliğin 5. ayından itibaren başlayan ve son 3 ayında da ciddi anlada şiddetlenen mide yanması gebe kadının yattığı pozisyona oranla, oturduğu pozisyonlarda daha az şikayete sebep olur. Bu sebeple anne adayları uzanmak, dinlenmek ve uyumak istediklerinde mide yanması şikayeti ile karşılacaklarını düşündüklerinden bir sıkıntı içine girerler. Uzmanlarımızın gebelikte mide yanmasını önlemek için önerileri ise az ve sık yemek yemekten geçer.

Gebelikte ide yanması şikayeteri yaşamamak ve yaşanılan mide yanması şikayetinin tedavisi için günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün olacak şekilde düzenli bir beslenme gerekir. Ayırca gazlı ve astli içeceklerden uzak durmak, yağlı yiyecekleri tüketmemek, kahve ve çikolatadan uzak durmakta bu öneriler arasındadır. Ara öğünlerde sıcak meyve salataları tüketilmelidir.

Hamilelikte mide yanmasını önlemek için tüketilmemesi gerekenler

Baharatlı, aşırı yağlı, kızartma yemekler
Salam, sucuk gibi tam pişmemiş baharatlı etler
Çiğ sebzeler
Alkol, kahve ve çikolata
Portakal, greyfurt gibi meyve suları, gazlı içecekler, domates suyu ve salça gibi besinler

Bu besinlerin tüketimi hamilelikte mide yanmasını tetikler. Ayrıca geç saatlerde yemek yemek, sakinleştiriciler, nefes açıcı bazı ilaçlar, bazı tansiyon ilaçları, aspirin ve benzeri ağrı kesicilerde gebelikte mide yanmasını tetiklemektedir. Uzmanlar yatmada önce bir bardak ılık su içilmesini ve yastığında 10 cm yükseltilmesini önermekteler.

Kategori: Genel, Haberler, Hamilelik, Sağlık & Güzellik