Gebelik Döneminde Sindirim Sistemi

31 Ekim 2013 Devamı

Uzmanlar, “Kadınların anne olacakları dönem, daha bilindik bir tabirle bahsedecek olursak gebelik dönemi bir kadının hayatında enleri yaşadığı dönemdir. Enler derken kastımız, en değerli, en önemli, en hassas, en nazik dönemi. Bu kadar önemli ve özel bir sürenin mümkün olduğu kadar sağlıklı ve rahat şekilde geçirilmesi hem bebeğin, hem de annenin ruhsal ve fiziksel olarak sağlığını koruyabilmesi için çok önemlidir. Gebelik süresinde kadınların vücudunda değişiklikler meydana gelmektedir. Bu değişiklerin bazılarına kadın vücudu kolayca uyum sağlanır, bir kısmı da annenin üzerine olumsuz, rahatsız edici etkilerin oluşmasına neden olur. Bu değişiklikleri doktor olarak incelediğimiz zaman bir çoğu koruyucudur, basit tabirle söyleyecek olursak gebeliğe kolayca uyum sağlanabilmesi için yaşanır.”
Kaslarda ve Bağlarda Esnemeler Olur

Hamilelik döneminde karın ve leğen kemiği çevresindeki kaslar ve bağlar esnemeye başlar, hatta yeri geldiğinde uzarlar. Bu sayede büyüyen uterusun buraya tutunması ve sabitlenmesi sağlanır. Gebelik süresinin sonlarına doğru yaklaşıldığı zaman omurganın üst kısmı biraz daha geriye yaslanır. Bu sayede rahmin diğer organlar üzerinde oluşturduğu baskı en aza indirilmeye çalışılır. Leğen kemiğini oluşturan eklemler yavaş yavaş esnemeye başlar ve kendisini doğum için hazırlar. İşte tüm bu işlemler gerçekleşitrken vücutta salgılar artar veya değişime uğrayan östrojen ve progesterone türünde hormonlar sayesinde gerçekleşir.
Genişleyen Göğüs Kafesi

Rahim büyürken sadece öne veya karın duvarlarına ve aşağıya yani alt karındaki toplar damarlara baskı yapmaz. Yukarıya doğru büyür ve göğüs kafesinin alt kısmına ayrıca diyafram kası üzerinde de baskı yapar. Bu nedenle göğüs kafesi genişler. Anne adayı eski haline oranla daha fazla nefes alır. Hatta bazen, nefes darlığı yaşarmış gibi hisseder.

Yaşanan bu değişikliklerin tamamı fizyolojiktir. Tümü, annenin vücudunun gebeliğe uyum sağlayıp doğuma hazırlanmasını sağlamaya çalışır. Bazı değişiklikler gebelik süresinin tamamında devam eder, bazısı bir dönemde yaşanır ve tamamlanır.
Değişikliklerin Sindirim Sistemindeki Etkileri

Bebek rahmin güveni içerisinde büyümeye devam ederken büyüyen rahim ve diğer hormonal değişiklikler sindirim sisteminde de büyük etkilerin oluşmasına neden olur.

Gebelikte en sık yaşanan etkilerden olan bulantı, kusma her gebe kadında yaşanan belirtilerdir. Bulantı ve kusma korkusuna kapılan kadınlarda iştah kapanır ve kilo kaybına neden olabilir. Ancak gebelik döneminde yaşanacakların bilinmesi çok önemlidir.
Hamilelikte Aşerme Neden Olur?

Halk dilinde aşerme olarak bilinen olay aslında sindirim sistemideki değişiklerin neden olduğu bir olaydır. Artık, kadınlar eskiye oranla daha fazla tat ve koku alırlar. Bu değişikler yüzünden artık yeme içme ve beslenme alışkanlıkları değişir. Eskiden sevdiği veya rahatsızlık duymadığı koku ve tatlar artık onu rahatsız etmeye başlar.
Ağız Hijyenine Dikkat

Hamilelik döneminde tükürük bezleri daha fazla çalışır ve dolayısıyla daha fazla tükürük salgılanır. Tükürük asidik etkiye sahiptir ve asidik yüzünden dişlerde çürüme, diş etlerinde şişme ve kanama yaşanabilir. Bu tarz durumların önüne geçebilmek için

Tükürük bezleri daha fazla çalışmaya başlar ve daha fazla tükürük salgılar. Asidik etkiye sahip tükürük yüzünden diş çürükleri görülebilir. Diş etleri daha duyarlı olur, hafifçe şişebilir ve kolay kanar.
Kabızlığın Nedeni

Kabızlık gebelik döneminde yaşanan en büyük sorunlardan biri. Gebelik döneminde sindirim kanalındaki adaleler gevşer. Bu gevşeme nedeniyle besinler bağırsakta daha ağır hareket eder. Uterus büyüyünce karın boşluğundaki kalın bağırsağın bazı bölümlerine baskı yapar ve gıdanın ilerlemesini engeller. Farklı şekillerde olsa da, sonuçta anne kabızlık yaşar.

Bazı farklı mekanizmalar yine gebelikte oldukça fazla kişide görülen farklı sindirim sistemi sorunlarından olan reflü ve göğüs kemiği arkasında yanmalara neden olabilir. Bunun nedeni de yemek borusuyla mide arasındaki adeleler gebelikte salgılanan hormonlar nedeniyle gevşer. Ve büyüyen rahim mide içeriğinin yemek borusuna doğru geri itimesini sağlar. Eğer mideniz doluyken uyursanız bu etki daha fazla yaşanacaktır.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler, Hamilelik