Diş mi Çıkarıyor, Başka Bir Sorunu mu Var?

27 Şubat 2014 Devamı

Bebeğiniz huzursuz, iştahsız, uyumakta zorlanıyor, hafif ateşi ve ishal ya da pişik sorunu var. Ağzından da sürekli salyalar akıyor. “Belli ki diş çıkarıyor” diye düşünüyorsunuz. Düşüncenizde haklı mısınız yoksa siz de bazı yanlış inanışların etkisi altında mısınız?

Uzmanlar diş çıkarmakla ilişkilendirilen pek çok durumun aslında diş çıkarmakla ilgisinin olmadığını söylüyor…

Ateş
Diş çıkarmak ateş yapmaz. Ateşe viral ya da bakteriyel enfeksiyonlar neden olur. Ancak diş çıkarken dişetinde oluşan yarık bölgenin bakteriye maruz kalarak iltihaplanması veya süren dişin üzerinde “sürme kisti” adı verilen kistlerin oluşması ateşe neden olabilir. Öte yandan, bebeğin bu dönemde her şeyi ağzına götürmesi ve emeklemeye başlamasının ateşe neden olabilecek bakteri ve virüslere daha fazla maruz kalmasına yol açtığını da unutmamalısınız.

Kulak ağrısı
Kulak zarı ve dişler ortak sinir merkezini paylaştığından diş çıkaran bir çocuk bunu kulak ağrısı gibi hissedebilir. Özellikle azı dişleri çıkarken dişetindeki sızı, kulak ve yanaklara ortak sinirler aracılığıyla yayılabileceğinden, bebeğiniz kulak çekmek ya da yanak sürtmek gibi hareketler yapabilir. Ancak elini sürekli kulağına götüren bir bebekte kulak enfeksiyonu da söz konusu olabilir. Bu nedenle bebeğinizin rahatsızlığının kulak enfeksiyonundan kaynaklanıp kaynaklanmadığını anlamak için kulak enfeksiyonlarının diğer belirtilerini öğrenmeli ve gerekiyorsa doktorunuza başvurmalısınız.

Aşırı salyalanma
Bebeğin diş çıkarma döneminde ağzından salya akmaya başladığı bir gerçek. Bazı uzmanlar diş çıkarmanın tükürük salgısının artmasına yol açtığını ve fazla tükürük salgısının hassas dişetlerini serinlettiği ve rahatlattığını düşünüyor. Bazıları ise aslında diş çıkarmanın tükürük salgısını artırmadığını ancak tam da bu dönemde bebeğin hem keşif amacıyla hem de hassas ve kaşıntılı diş etlerini rahatlatmak amacıyla sürekli ağzına bir şeyler götürme ihtiyacında olduğunu ve bu nedenle de ağzının çoğunlukla aralık olmasından dolayı tükürüğünü yutmadığını ve böylece normal tükürük salgısının dışarı aktığını düşünüyor.

Burun akıntısı
Burun akıtısının diş çıkarmakla hiçbir ilgisi yoktur. Bebeğin burun akıntısı varsa bunun nedeni yüksek olasılıkla alerji veya nezledir. Nezle ve benzeri viral enfeksiyonların diş çıkarma dönemine sıklıkla rastlamasının bu dönemde bebeğin bağışıklık faktörlerindeki azalmadan kaynaklanabileceği de düşünülüyor.

Pişik
Anneler diş çıkarma döneminde pişik sorununun daha sık yaşandığını söyler. Gerçekten diş çıkarmakla pişik oluşumu arasında direkt bir bağlantı var mıdır? Bazı uzmanlar diş çıkarma döneminde diş etinin yarılmasını kolaylaştırmak üzere tükürüğün daha asitli bir hal aldığını ve bu asitli tükürüğün yutulması ile bebeğin idrar ve kakasının da daha asitli hale gelmesinin pişiğe yol açabileceğini düşünüyor. Buna karşın tükürük salgısının içeriğinin değişmediği, pişiğin viral ya da bakteriyel sindirim enfeksiyonlarından ya da asidik yapıya sahip karbonhidratlı gıda tüketiminin artmasından kaynaklanabileceğini düşünüyor.

İştahsızlık
Diş etlerindeki hassasiyet ve sızı bebeğin yemek yerken veya meme/mama emerken rahatsızlık duymasına ve katı gıdalara ve anne memesi ya da biberona ilgisinin azalmasına neden olabilir.

İshal
İshal ve diş çıkarma arasında bir bağlantı bilimsel olarak ortaya koyulmamıştır. Yutulan fazla tükürüğün dışkıda yumuşamaya yol açabileceğini düşünenler olmakla birlikte, uzmanların hemen hemen tamamı çocuğun günde ikiden fazla sulu kaka yapması, aşırı derecede huzursuzluk yaşaması ve ateşinin 38 dereceyi geçmesi durumunda mutlaka doktora başvurulması konusunda hemfikir.

Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler