Çocukta Kuşkulu Cinsel Görünüm

22 Nisan 2016 Devamı

Bir bebek doğduğunda ilk merak edilen “kız mı yoksa erkek mi” olduğudur, genital bölgesine bakarak bebeğin cinsiyeti kolayca anlaşılabilir. Dış genital yapıların yeterli ölçüde farklılaşmadığı durumlarda ise bebeğin cinsiyetinden şüpheye düşülür. Bu duruma tıp dilinde “ambiguous genitale” yani ne olduğu belirsiz cinsiyet adı verilir. Görülme sıklığı her 30.000 doğumda birdir.

Nedenleri
Şüpheli cinsel görünüm ile doğan bebeklerde en sık neden Adrenogenital Sendrom adı verilen bir hastalıktır. Bu hastalıkta kız kromozom yapısına ve kız gonadlarına (overler) sahip kız bebekler, gebeliğin 7-8 haftaları arasında böbrek üstü bezinden salgılanan erkeklik hormonuna maruz kalmaktadırlar. Bu durumda (iç genital yapılar daha önce kız yönünde gelişmesini tamamlamıştır) dış genital yapılar erkek yönüne gelişmekte ve kızla erkek arasında belirsiz bir dış genital yapı oluşmaktadır.

Daha seyrek olarak erkek genetik yapısına ve testislere sahip bebeklerde dış genital yapıların hormon yapımındaki eksikliğe bağlı olarak erkek yönünde gelişmesini tamamlayamaması da şüpheli cinsel görünüme neden olmaktadır. Şüpheli cinsel görünümlü bebeklerin çok az bir kısmı hem erkek, hem de dişi gonadı taşımaktadır. Bu bebekler “Gerçek Hermafrodit” (çift cinsiyetli) olarak tanımlanmaktadır.

Tedavi
Şüpheli cinsel görünümü olan bebekler acil tanı ve tedavi girişimi gerektirirler. Acil yaklaşım ihtiyacı hem çocuğun cinsiyetinin bir an önce belirlenmesi gerekliliğinden, hem de bu bebeklerde acil tedavi gerektiren bazı hastalıkların olabileceğinden kaynaklanmaktadır. Çocuk Endokrinolojisi uzmanları gerekli incelemeyi yaparlar, bir taraftan şüpheli cinsel görünüme neden olan hastalıkları saptarken, diğer taraftan cinsel kimlik tayini için gerekli verileri toplarlar. Şüpheli cinsel görünümü olan bebeklerde en hassas konu cinsiyet tayinidir. Bu konuyla ilgili en önemli ilke cinsiyet tayininin mümkün olan en kısa sürede yapılmasıdır. Şüpheli cinsel görünümü olan bebeklerin büyük bir kısmı kız yumurtalıklarına ve kız iç genital yapılarına sahip bebeklerdir. Bu bebeklerde dış genital yapılardaki sorunlar çeşitli cerrahi müdahaleler ile giderilmekte ve kız olarak hayata devam etmektedirler.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler