Erken Doğan Çocukta Göz Sağlığı

06 Aralık 2015 Devamı

Erken doğan çocuklarda retinopatisinin yani görme kaybı sorunu ortaya çıkabiliyor. Erken doğan bebeklere özgü olan bu hastalıkta gözün retina tabakası etkileniyor. 

Ağ tabakası veya gözün görüntüleri algılayan sinir tabakası olan retina, anne karnında doğrudan beynin bir uzantısı olarak gelişir. Erken doğan bebeklerde bu gelişme tamamlanmadığı için doğduktan sonra da devam eder. Prematüre bebekleri yaşatmak için yüksek konsantrasyonlarda verilen oksijen, gözdeki damarların anormal gelişmesine sebep olur. Bunun sonucunda ise damarlanması tamamlanmamış bebeklerin retinalarında kısaca ROP olarak adlandırılan Prematüre Retinopatisi hastalığı meydana gelir. Erken dönemde tedavi edilmezse her iki gözde de körlüğe yol açar.

Geç farkedilirse tedavisi zor!

Yeni doğan bebekler konusunda uzmanlaşmış çocuk doktorları ve oftalmologlar birlikte çalışmalı. Bu hastalığın erken tanı ve tedavisi mümkün. Hafiften ağıra doğru beş evresi bulunan ROP tedavisindeki başarı, hastalığın evresiyle ilintili. İlk iki evresinde takip yeterli ancak üçüncü evreden itibaren lazer veya krio tedavisine başlanılmalı. Dördüncü ve beşinci evrelerde yapılması zorunlu cerrahi müdahalede ise görsel olarak başarılı sonuç elde edilemiyor.

Prematüre bebeklerde rastlanan kalp damar hastalığı, akciğer hastalığı, ağır enfeksiyonlar ve beyinde meydana gelen sağlık problemleri görme kaybı riskini yükseltmektedir.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler