Çocukların Her İsteğinin Yapılması Nelere Yol Açar?

10 Temmuz 2014 Devamı

Sürekli ağlayarak, mızıldanarak ya da öfke nöbetleri ile isteklerini yaptıran çocuklar çoğunlukla “şımartılmış” çocuklar olarak değerlendirilir. Buna karşın, sürekli kendi isteklerinin peşinde koşan ve kendi ihtiyaçlarını başkalarının ihtiyaçlarının önünde gören yetişkinler ise bencil veya daha da kötüsü narsisist (kendine hayran) kişiler olarak görülür.

Bu yetişkinler kendi istek ve ihtiyaçlarını başkalarının istek ve ihtiyaçlarının önünde görmekle ve ayrıcalık sahibi olma duygusunu taşımakla kalmaz, aynı zamanda başkalarının durum, istek ve ihtiyaçlarını değerlendirmekte de zorluk yaşarlar. Yani başkalarının istek ve ihtiyaçlarının da dikkate alınması gerektiği düşüncesi ile kendisini başkalarının yerine koyabilme kabiliyetini ifade eden empati yeteneğinden yoksun olurlar.

Yetişkin birinde bu kişilik özelliklerinin değiştirilmesi zor ve bazı hallerde olanaksızdır. Bu nedenle çocuğunuzun gerilimi tolere edebilme ve hazzı erteleyebilmeyi öğrenmeye ihtiyacı olduğunu bilmeniz ve bunu dikkate almanız son derece önemlidir. Bunun için:

● Çocuğunuzun ağlama, mızıldanma ya da öfke nöbetleri karşısında pes ederek isteklerini bu şekilde yaptırabileceğini öğretmemelisiniz.

● Her istek ya da ihtiyacının hemen karşılanamayabileceğini göstermelisiniz.

● Başkalarının istek ve ihtiyaçlarının da olabileceğini ve bunların kendi istek ve ihtiyaçlarından önce gelebileceğini öğretmelisiniz.

● Bu durumda kaynaklanan gerilimle nasıl baş edebileceği konusunda yol gösterici olmalısınız.

Çocukların dünyanın kendi etraflarında dönmediğini öğrenmeleri; sıra beklemeleri, paylaşmaları, bazı şeylerin zamanının gelmesini beklemeleri ve başkaları için bir şeyler yapmayı öğrenmeleri gereklidir. Elbette ki bu, çocuğunuzun ihtiyaçlarını göz ardı etmeniz ya da hiçbir ihtiyacını hemen karşılanmamanız gerektiği anlamına gelmez. Ancak çocuğunuzun ihtiyaçlarını karşılarken kendinizin ve diğer kişilerin ihtiyaçlarına da gereken hassasiyeti göstermeli ve her isteğinin karşılanmamasının çocuğa bir zarar vermeyeceğini bilmelisiniz.

Hazzı ertelemeyi ve bunun getirdiği gerilimi tolere etmeyi öğrenen çocukların daha sabırlı, uzun vadeli hedefler koyabilen ve başkalarının ihtiyaçlarını da uygun şekilde dikkate alabilen kişiler olma şansları daha yüksektir. Tüm bunların ise okulda, iş hayatında ve genel olarak yaşamda başarılı olmak için gereken beceriler olduğu şüphesizdir.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler