Çocukları Hastalıklardan Koruyun!

21 Kasım 2013 Devamı

Prof. Dr. Metin Karaböcüoğlu, kış aylarında çocukları hastalıklardan korumanın yolları hakkında bilgi verdi: “Hastalık yapan mikrop ve mikro-organizmaların havadaki yoğunluğunun artması, kış aylarında hastalıkların çoğalmasına neden olan etkenler. Soğuk algınlığı, nezle, grip, bademcik iltihabı, soluk borusunun iltihabı, sinüzit, orta kulak iltihabı gibi hastalıklar kışın çocuklarda daha sık görülür. Bu hastalıkların çoğu ayakta tedavi edilir. Her çocuğun hastalıklara karşı direnç kazanması için bu hastalıkları geçirmesi gerekir. En gelişmiş ülkelerde bile beş yaşın altındaki çocuklar bir yılda ortalama 6-8 kez hastalanır. Özellikle kreşe ve okula başlayan çocukların ilk senelerde daha sık hastalanması doğaldır.

Bebeğinizi emzirmeye devam edin Anne sütü, bugüne kadar koruyuculuğu kanıtlanmış olan tek ilaç. Annenin nezle, burun akıntısı, hapşırık ve basit ateşinin olması, anne sütünü kesmek için bahane değil. Aksine, annenin vücudunda o anki mikroba karşı oluşan maddeler, anne sütüyle bebeğe geçerek hastalığa karşı koruma sağlar.

Ekstra vitamin vermeyin Anne-babaların yaptığı yanlışlardan biri, çocuklarına portakal, mandalina, narenciye gibi besinlerle aşırı C vitamini verip, hastalıklardan korumaya çalışmak. Yeterli miktarda almak yararlı ama fazla C vitamininin hastalıklardan koruyucu bir özelliği yok. Çocuğun gerektiği kadar karbonhidrat, protein, süt ve süt ürünleriyle bol miktarda meyve/sebze tüketmesi sağlanmalı.
A vitamini, selenyum, demir ve çinko alımı da çok önemli. Tüm bu ihtiyaçlar, her türlü doğal besinden karşılanabilir, fazladan takviye alınmasına gerek yok.

Mevsime göre giydirinAilelerin çocuklarını mevsim normallerine göre giydirmesi gerekir. Çocuğu aşırı üşütmek, terletmek ve kalın giysiler giydirmekten kaçınılmalı. Soğuk kendi başına hastalık yapmazsa da soğukta kalıp üşüyen vücut, mikroplardan daha kolay etkilenir. Yorgunluk da hastalıklara yakalanma riskini artırır. Yorgun ve uykusuz dönemlerde daha sık hasta olunur. Özellikle spor yapan çocukların yeterli oranda dinlenmesi ve beslenmesi gerekir.

Grip aşısı sadece gripten korur
Grip; soğuk algınlığı, üst solunum yolu iltihapları ve nezleden farklı olarak yılda en fazla 1-2 defa geçirilebilecek bir hastalık. Yüksek ateş, yaygın adale ağrısı ve arkasından da orta kulak iltihabı, zatürre, beyin iltihabı gibi ağır tehlikeli hastalıklara zemin hazırlayabilen bir rahatsızlık. Bu yüzden altı aydan büyük çocuklara grip aşısı yapılmasını öneriyoruz. Ancak nasıl ki kızamık aşısı çocuğunuzu su çiçeğinden ya da menenjitten korumuyorsa; grip aşısı da soğuk algınlığından ve nezleden korumaz. Grip aşısı olanlar bir daha hiç hastalanmayacaklar diye bir şey yok.

Bitkisel ilaçlara güvenmeyin Bitkisel ilaçların hastalıklardan koruduğu, bilimsel olarak kanıtlanmadı. Bu ilaçların da yan etkileri olabilir ve özellikle karaciğere olumsuz etkileri var. Aileler, çocuklarını hastalıklardan korumak için kulaktan dolma bilgilerle, içeriklerini bilmedikleri bitkisel ilaçları kullanmamalı.”

BU ÖNERiLERi DiKKATE ALIN
* Genel temizlik kurallarına uyun,
* Kıyafet seçiminizde dikkatli davranın,
* Dengeli ve iyi beslenin,
* Sigaradan uzak durun,
* Kaliteli uyku uyuyun,
* Kapalı ve kalabalık ortamlardan uzak durun.

DOKTORA BAŞVURULMASI GEREKEN DURUMLAR
* Üç aylık bebekte görülen her ateşlenmede mutlaka doktora gidilmeli.
* Üç aydan büyük bebekler; yüksek ateş, halsizlik, yeterince beslenememe ve ağızdan sıvı alamama gibi durumlar varsa mutlaka doktora götürülmeli.
* Çocukta, öksürükle birlikte yüksek ateş ve hırıltının olması, öksürüğün geceleri çocuğu uykudan uyandırması ve çok sık nefes alması doktora gecikmeden götürmek için uyarıcı sebepler.

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik