Çocukları Başarısızlığa Götüren Nedenler Nelerdir?

19 Haziran 2014 Devamı

Çocuk ve Genç Psikiyatrisi Uzm. Doç.Dr.Osman Abalı anlatıyor…

Anne babalar çocuklarına 2 yaşına geldiklerinde birşeyler öğretmeye çalışıyor. O çocuklarda bıkkınlık oluşuyor. O dönemde herhangi bir ders, kitap oku veya çalış kelimeleri tamamen karşı bir tepki kurularak reaksiyona sebep oluyor.
Öncelikle çocuklara öğrenmeyi bir ihtiyaç olarak görmelerini kabul ettirmeleri gerekiyor. Ders çalış diyenlerin %80’i ders çalışmıyor. Hiç çalışmıyorsun, derslerin var sen şunu yapıyorsun hep negatif bir uslupla ders çalışmaya telkin etmek başarılı bir sonuç vermez.

Onun yerine anne babalara şunu öneriyorum;
Çocuğunuz 2 dakika kitap okusa bile aferin çok güzel okudun. Çocuğunuz bir kelime kullansa bunu hangi kitapta okudun, nereden öğrendin? Vb. hep okudu, öğrendi diyerek bilişsel yapıya vurgu yapın. Yani çocuğun zten yaptıklarını ön plana çıkartırsanız, yapacaklarına bir kapı açmış oluruz. Ama biz yaptıklarını görmezsek yapacaklarına da engel olmuş oluruz.

Zannediyoruzki zorla masa başına oturtunca çocuk ders çalışıyor. Halbuki orada bir oyunun devamını zihnen hayal ediyor. Veya bazı çocuklar derste dinliyormuş gibi yapıp kendini hayalen arkadaş ortamına götürüyor dersi dinlemiyor.

O yüzden çocuklara başarılı olmanın gerekçelerini kabul ettirelim. Bunu kabul ettikten sonra zaten çocuk kendiliğinden ders çalışacaktır.

Başarısızlık ve Nedenleri hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap