Anne Baba Baskısı Çocuklarda Kaygıyı Arttırıyor, “Zayıf Karne Çocukları Kaygılandırıyor”

14 Şubat 2014 Devamı

Çocuklarda Kötü Karne, Kötü Karne Beraberinde Başarısızlığı Getiriyor, Kötü Karne Alan Başarısız Çocuk, Zayıf Karne Çocukları Kaygılandırıyor, Neden Kötü Karne Alınır? Çocuklar Neden Kötü Karne Alır? Anne Baba Baskısı Çocuklarda Kaygıyı Arttırıyor 

Çocuk ve Ergen Psikiyatristi-Prof.Dr.Özgür Yorbik anlatıyor….

 

 

Kaygılıysanız dikkatiniz, hatırlama beceriniz kötüdür. Belli bir yere kadar kaygı istediğimiz bir şey çünkü, motivasyonu, çalışmayı, öğrenmeyi arttırır. Belli bir kırılma noktası vardır. Ama o kırılma noktasından sonra konsantrasyon bozulur, hatırlama becerisi bozulur, kalp daha hızlı çarpar, eller titrer, dikkat dağılır. Ve sonunda soru ve sorun çözme becerileri kötüleşir dolayısıyla kaygı ve kötü bir dikkat başarıyı olumsuz etkiler.

Anne babanın reaksiyonları çocuğuna göre değişmeli. Bazı çocuklar çok kolay kaygıya giriyorlar. Küçük uyarılarla bile kaygıya giren çocuklar vardır bu çocuklarda biraz daha dikkatli davranmak lazım.

Anne babanın algısı genelde çalışmıyor-tembel tarzında değerlendiriyorlar. Halbuki o tembelliğin altında başka şeylerde olabiliyor dikkatini dağınık olabiliyor. Dersinin başında kalamıyor, kalamadığı için çalışmıyor. Çalışmadığı zaman ders notları düşüyor, ders notları düşünce dersten daha çok uzaklaşıyor ve başarısızlığa zincirleme adımlar atılmış oluyor.

Böyle bir çocuk motivasyonu düşük, gerçekten dersinin başında oturmayan tembel bir çocuk haline geliyor. Halbuki çocukta dikkat eksikliği var. Çocuk başında oturamıyor, yani dersinin başında uzun süreli dikkatini veremiyor. Ve biz bu çocuktan başarı bekliyoruz. Bunlar bizim psikiyatrik bozukluklar arasında yer alırlar ve çokta güzel tedavisi vardır. Benzer bir şekilde kaygısı ve depresyonu olan çocuk dikkat eksikliği, başarısızlık ve kaygı sorunları olur.

Bu durumda sorunu algılamak lazım. Küçük bir çalışma sorunu, büyük bir başarısızlık sorununa nasıl geldi bunu algılamak lazım.
Başarı çok etkenli bir durum bu aile içindeki huzurdan evin fiziksel ortamı, düzeni, çocuğun motivasyonunu, zekasını, öğrenme becerilerinden, dersin niteliği, kalitesi veya çocuğun bir psikiyatrik bozukluğunun olup olmaması gibi bir çok etkeni bulunuyor.

Çocuklarda karne sendromu hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan izleyebilirsiniz.

Etiketler: , , , , , , , , , , , , , , , , ,

Kategori: Soru-Cevap