Çocuklarda Şaşılık ve Tedavisi

17 Nisan 2014 Devamı

Göz küresini oynatan kasların fazla ya da az çalışması sonucu beliren bir göz bozukluğudur. Şaşılığın nedenleri, tek taraflı görme zayıflığı ya da tek taraflı kırma bozukluğu olabilir. Şaşılık genellikle yakını görememeyle ilgili bir bozukluk olduğundan, çoğu kez yakına bakarken ortaya çıkar. Tek yanlı görme zayıflığı ya da kırma bozukluğu tek taraflı şaşılığın oluşumuna neden olur. Genellikle çocukluk dönemlerinde ortaya çıkan şaşılık, içe doğru şaşılıktır. Çocuk, yakına bakmaya çalıştığı zaman gözler içeri doğru kayar. Şaşılık olduğunda kişi bir gözü ile düz ve istediği yere bakarken diğer göz içe, dışa, yukarı ya da aşağı doğru kayabilir. Gözler değişerek kayabileceği gibi sürekli olarak aynı göz de kayabilir. Yaşamın ilk birkaç ayındaki görmenin hızla geliştiği dönemde gözlerin arayıcı hareketleri, kısa süreli yani birkaç dakikalık içe ya da dışa olan kaymalar normal kabul edilebilir. Pek çok bebekte geniş ve basık burunları yüzünden yalancı içe dönme görülür. Ayrıca altı aya kadar küçük dışa dönme ve iki aya kadar küçük içe dönme de normal olabilir. Bunlar dışında şaşılık kendiliğinden geçmez. Tümör, makula ve göz siniri lezyonları da şaşılık olarak ortaya çıkabilir. Bu yüzden çocukların kısa sürede bir göz hekimi tarafından muayene edilmeleri gerekir.

Tedavi
Halk arasında yanlış inanış olarak bebeklikte olan kaymanın büyümekle zamanla düzeleceği düşünülmektedir, ancak bu yanlıştır. Şaşılık hiçbir zaman büyümekle kendiliğinden düzelmez. Çocuklarda tedavide amaçlanan ambliopiye (görme tembelliğine) mani olmak ve her iki gözün bir arada kullanılarak gelişiminin sağlanmasıdır. Ayrıca şaşılığa neden olan bir hastalık varsa onu da ortaya çıkarmaktır. Bu nedenle şaşılık tedavisi ne kadar erken dönemde yapılırsa başarısı o denli yüksek olur.

Ayrıntılı bir göz incelemesinin ardından, kaymanın nedenine göre tedavi planlanır. Eşlik eden kırma kusuru varsa gözlük verilmesi ile kayma düzeltilebilir.

Şaşılık tedavisinde kırılma kusurunun gözlükle düzeltilmesi, bir gözün bantla kapatılması, şaşılık sapma açısının prizmalarla düzeltilmesi, botulinum enjeksiyonu gibi yöntemler uygulanır. Gözlükle düzelen şaşılıklarda da gözlüğün ilk bir iki ay içinde verilmesi lazımdır. Bazı vakalarda durumun ameliyatla düzeltilmesi gerekmektedir. Doğuştan içe dönmelerde ameliyat altı ay civarında yapılmalıdır (hatta daha erken müdahale tartışılmaktadır). Daha ileri yaşlarda da çocukluk tipi şaşılık tedavi edilebilir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler