Çocuklarda Güneş Yanığı Neden Olur?

24 Temmuz 2015 Devamı

Deniz kenarında ya da açık havada oyuna dalan çocuklar zamanın nasıl geçtiğini çoğu zaman anlamazlar. Bilinçsiz bir şekilde uzun süre güneş altında kalmalarının bir sonucu olarak güneş yanığı belirtileri ciltte kendini gösterir.

Özellikle deniz kenarında tepeden gelen güneş ışınlarının yanı sıra denizden, kumdan ya da sudan yansıyan ışınlar güneş ışınları, güneş yanmalarının daha şiddetli bir şekilde ortaya çıkmasına sebep olur.

Yaklaşık olarak 2-4 saatte kızarmaya başlayan çocuk cildi zamanla şişmeye ve gerilmeye başlar. İleri vakalarda ise su dolu kabarcıkların güneşe maruz kalan çocuk cildinde oluştuğu gözlemlenebilir. Bu kabarcıkların etkisiyle ağrıma ve acıma hissedilir. Eğer ciltte oluşan su dolu kabarcıklar sıyrılırsa bunların üzerine enfeksiyon belirtileri de eklenebilir.

Güneş yanığının ilk evresi geçtikten sonra ciltte soyulma ortaya çıkar. Soyulmanın etkisiyle şiddetli kaşıntı da gözlemlenebilir. Daha sonraki zamanlarda ise güneş yanığına maruz kalmış ciltte güneş çilleri, gereğinden fazla ben şeklinde kendini gösteren pigment toplulukları ortaya çıkabilir. Uzun yıllar sonrasında ise fazlasıyla güneş yanığına maruz kalan ciltlerde cilt kanseri olma olasılığı artar.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler