Çocuklarda Güneş Yanığı Nedir?

21 Temmuz 2015 Devamı

Güneş yanığı korunmasız bir şekilde güneşte kalmanın bir sonucu olarak ciltte kızarıklık ve ileri evrelerde su toplama şeklinde kendini gösteren bir fiziksel reaksiyondur.

Güneş yanıkları her yaşta ortaya çıkabilmekle beraber, bebek ve çocuk cildinde daha şiddetli sonuçları gözlenebilir. Çocuk cildinde pigment miktarı yetişkinlere göre daha az olduğu için güneş ışınlarına ve potansiyel güneş yanmalarına karşı daha duyarlıdırlar. Bu sebeple çocuklarda güneş yanığı oluşumu daha kolaydır.

Güneşte kaldıktan 2-4 saat sonra açık alanlarda kızarıklıklar ortaya çıkar. Eğer güneş ışınlarının çocuk cildindeki etkisi çok şiddetliyse, su toplamalar gözlemlenebilir.

Güneş yanığı olarak nitelenebilecek bölgelerde fazla su kaybı olduğu zaman güneş yanığına güneş çarpması da eşlik edebilir. Böyle durumlarda çocuklarda aşırı baş ağrısı ya da şiddetli baş dönmesi, bulantı ve kusma görülebilir. Vücutta bulantı, kusma ve benzer şekillerde çok fazla su kaybı olduğu zaman çocuklarda bilinç kaybına varıncaya dek birçok olumsuz sonuçla karşılaşılabilir.

Ciltte kızarıklık ve hafif şişkinliklerle ilerleyen güneş yanığı durumlarında çocukları rahatlatıcı önlemler almamız yeterli olacaktır. Fakat çocukta baş ağrısı, bilinç kapanması gibi belirtiler de gözleniyorsa, hiç vakit kaybedilmeden bir sağlık noktasına başvurulmalıdır.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler