Çocuklarda Gıda Zehirlenmesi

23 Kasım 2015 Devamı

Çeşitli yollarla vücuda giren herhangi bir maddenin, organizmada yaptığı hastalık belirtilerine zehirlenme denir. Besin zehirlenmesine genelde üzerinde bakteri, mikrop üremiş yiyecekler veya içecekler neden olur. Bazen de besinlerin kirli ellerle yenmesinden dolayı da ellerdeki virüs ve mikropların yol açtığı zehirlenme vakaları görülebilir. Bunun sonucunda ise mide ve bağırsakta enfeksiyon oluşur. Besin zehirlenmesi daha çok katı gıdalarla beslenmeye başlayan çocuklarda görülür.

Besin zehirlenmesinin belirtileri
İshal, mide bulantısı, kusma, ateş, mide krampları, iştah kaybı, sıvı kaybı başlıca belirtileridir. Eğer çocuğunuzun bir besinden dolayı zehirlendiğini düşünüyorsanız bunun belirtileri 2-48 saat arasında görülür. Belirtileri 48 saatten daha uzun sürerse çocuğunuzu bir hekime göstermeniz gerekir.

Besin zehirlenmesini önlemek için dikkat edilmesi gerekenler
Çocuğunuzun ve evdeki aile bireylerinin temizlik kurallarına uymaları çok önemlidir. Özellikle pişirilen yemeklerin sağlıklı ortamlarda hazırlanması gerekir. Kullanılan çatal, kaşık, bıçak vb. şeyler oldukça iyi yıkanmalıdır.

  • Çocuğunuza tuvalet eğitimi sırasında temizlik bilincini de aşılamalısınız.
  • Yemekler iyice pişirilmeli, özellikle etler az pişmiş olmamalıdır.
  • Normalin dışında kokan gıdalar tüketmemelidir.
  • Satın aldığınız gıdaların mutlaka son kullanma tarihine bakmalısınız. Günü geçmiş gıdaları tüketmemelisiniz.
  • Mutfak alışverişi yaparken ağzı açılmış paketlerdeki gıdaları almamalısınız.
  • Bozulabilecek türdeki gıdaları buzdolabında uygun koşullarda saklamalısınız.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler