Basilli Dizanteri ve Amipli Dizanteri Nedir?

08 Nisan 2014 Devamı

Basilli dizanteri ve amipli dizanteri olmak üzere iki türü vardır.

Basilli dizanteri
Shigella grubu mikroplar tarafından meydana getirilir. Bulaşma kişiden kişiye olur.

Belirtileri
Başağrısı, halsizlik, kusma, titreme ve yüksek ateş ilk belirtilerdir. Karın ağrısı ile birlikte ishal başlar, günde 10-100 kez tuvalete gidilir. Dışkı içinde kan, balgam ve cerahat bulunur. Tuvalette şiddetli karın ağrısı olur, bazen kişi tuvalete gidemeden olduğu yere dışkılamak zorunda kalır.

Hastalık ilerledikçe dil şişer, dilin üstü paslıdır. Bağırsakta gaz oluşur, hazımsızlık da ortaya çıkar. Tansiyon, hastalığın 2-3. Günü düşer, nabız sayısı artar. Çocuklarda ise huzursuzluk, durgunluk, havaleler görülebilir. Su kaybı belirtileri vardır, dışkı balgamlı ve yeşil renkte olabilir. Dizanteri erişkinlerde 10-15 gün sürer. Tedavi ve diyetin yapılmaması sonucu kronikleşebilir.

Tedavi
Bol sıvı verilir ve uygun bir beslenme diyeti uygulanır, kişi yatak istirahatında tutulur. Sebze, meyve gibi posa bırakan gıdalar verilmez. Yemekten sonra sindirim enzimleri içeren ilaçlar verilebilir. Şiddetli karın ağrıları için karın üzerine sıcak su torbaları koyulabilir.
Mutlaka bir doktora başvurmak denetiminde ilaç kullanmak gerekir.

Korunma
Dışkı dezenfekte edilmeden tuvaletlere dökülmemelidir. Suları klorlamak, sütü kaynatmak ve çiğ sebze ve meyveleri temiz ve bol su ile yıkamak gereklidir. Besinler kara sineklerden korunmalı, el temizliğine dikkat edilmelidir. Aşısı yoktur.

Amipli dizanteri
Entamobea histolytica ismi verilen bir amip tarafından meydana getirilen dizanteri şeklidir. Belirtiler basilli dizanteriye benzer. Farklı olarak, bunda genellikle ateş yoktur. Ancak karaciğer apsesi gibi bir komplikasyon gelişirse ateş yükselir. Kesin tanı dışkının mikroskopla incelenip amiplerin görülmesiyle konur. Tedavide ilaçlar kullanılır. Korunma basilli dizanteride olduğu gibidir.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler