Çocuklarda Alerjik Rinit

29 Haziran 2016 Devamı

Çevresel bazı faktörlere karşı alerji gelişmesi sonucunda, burun tıkanıklığı, burun akıntısı, burunda kaşıntı, hapşırma ve göz yaşarması gibi belirtilerin görüldüğü bir burun nezlesidir. Alerjik rinitin iki tipi vardır: Mevsimsel alerjik nezle ve yıl boyu süren alerjik nezle. Mevsimsel olan tipi halk arasında saman nezlesi olarak da tanımlanır. Sadece bireyin duyarlı olduğu madde ile karşılaştığı belli bir dönem boyunca burun akıntısı, burun kaşıntısı, hapşırık belirtileri ağırlıklı olarak görülür. Saman nezlesi, daha çok ilkbahar mevsiminde görülmekte, başlıca nedenleri arasında tahıl, ağaç, çimen, çiçek ve bitki polenler bulunmaktadır.

Yıl boyu süren tipte ise kişi alerjiye neden olan madde ile devamlı temas halindedir. Burun tıkanıklığı, hapşırma, burun akıntısı ve burun kaşıntısı gibi belirtiler ısı değişikliklerine bağlı olarak veya kimyasal bazı maddeler ile temas sonrası gibi fiziksel uyaranlarla ortaya çıkabilir.

Komplikasyonları
Çocuklarda yıl boyu süren alerjik nezleye bağlı olarak tekrarlayan sinüzit ve orta kulakta sıvı birikmesi meydana gelebilir. Sinüzit, viral bir üst solunum yolu enfeksiyonunun, yani soğuk algınlığı veya nezlenin 1 hafta-10 günden uzun sürmesi sonucu, özellikle sabah kalkıldığında artış gösteren balgamlı öksürükler, sarı burun akıntısı, burun tıkanıklığı belirtilerinin görülmesi ile tanınır. Orta kulakta sıvı birikmesi ise ateş ve kulak ağrısı ile gelebileceği gibi sadece belli belirsiz bir duyma kaybı ile de kendini gösterir.

Tedavi
Alerjik nezlede ilk yapılacak şey bireyin alerjiye neden olan maddeden uzak tutulmasıdır. İlaç tedavisi ağızdan alerji şurup/hapları ile veya burun spreyleri ile sağlanabilir. Tedavinin mevsim başlamadan uygulanmaya başlanması ve polen mevsimi bitene kadar devam etmesi ile rahat bir bahar mevsimi geçirebilir. Tedavi her hasta için farklılık göstermektedir. Çevre önlemleri ve ilaç tedavisinden yeterli yanıt alınamayan vakalarda aşı tedavisi uygulanabilir.

Önlemler

Çocuğu alerjiye neden olan maddeden uzak tutun.

Sigara dumanı olan yerde çocuğu tutmayın.

Doktor tavsiyesi olmayan spreyleri vermeyin.

Çocuğun odasını veya bulunduğu yerlerin havasını temizlemesi için klima takın.

Çocuğun odasından tüylü ve kaba kumaştan yapılmış perde ve halıyı uzaklaştırın.

Çocuğun odasını ve sürekli bulunduğu ortamları sık sık temizleyip, toz alın.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler