Baharda Artan Polenler Alerjik Rinit Nedeni

27 Mart 2014 Devamı

Uz. Dr. Murat Apaydın: ‘Halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi ya da yaz gribi olarak adlandırılan “alerjik rinit” toplumda en yaygın görülen genetik geçişli hastalıkların başında gelmektedir’

“Halk arasında saman nezlesi, bahar alerjisi ya da yaz gribi olarak adlandırılan “alerjik rinit” toplumda en yaygın görülen genetik geçişli hastalıkların başında gelmektedir” dedi.

Özellikle bahar aylarında yaşam kalitesini olumsuz etkileyen alerjik hastalıklar ve tedavileri hakkında şu bilgileri verdi:
“Alerjik rinit, burun iç yüzünü örten zarın enflamasyonu yani enfeksiyona bağlı olmayan iltihabı olarak tanımlanmaktadır. Burunda kaşıntı, hapşırık sulu burun akıntısı ve burun tıkanıklığı ile karakterizedir. Buna; baş ağrısı, koku alma bozukluğu ve konjuktivit gibi bulgular da eşlik edebilmektedir. Alerjik rinit sebep olan alerjene göre polenler ve bazı küf mantarları gibi mevsimsel; ev tozu, akarı, hayvan deri döküntüsü ve tüyleri ile bazı küf mantarları gibi olarak sınıflandırılabilir. Ancak bu iki grup arasındaki ayırım her zaman kesin olarak yapılamamaktadır.

Polenler alerjiyi tetikler
Özellikle bahar mevsiminde polen kesesinin patlaması ile dış ortama salınan polenlerin bir kısmı ağaçlara, bir kısmı da insanlarda burun girişinden solunum yollarına girerek reaksiyonlar oluşturmakta ve bahar nezlesine neden olmaktadır. Polenler arasında alerjik olanlar daha çok rüzgarla taşınan, böceklerin dikkatini çekmeyen, soluk renkli ve koku salmayan bitkilerin polenleridir. Parlak renkli, dikkat çekici çiçekleri olan bitkilerin polenleri böceklerle taşındığından büyük ve yapışkandır. Rüzgarla taşınmadıklarından bahar alerjisinde pek rol oynamaz.

Alerjik deri testleri doğru tedavi için gerekli

Alerjik rinit tanısında alerjik deri testleri büyük önem taşımaktadır. Kanda söz konusu alerjene karşı gelişen antikorun saptanması olarak tanımlanan spesifik IgE testi, kullanılan bir diğer tanı yöntemidir. Alerjik deri testleri kanda bakılan alerjene özgü antikor (spesifik IgE) testlerine göre daha güvenilirdir. Nazal smear (burun sürüntüsü) hücresel incelemesi ile alerjik rinitlilerde eosinofil hücrelerinin artmış olduğu görülebilir, alerjik rinit tanısını destekler.
Önlem alınmazsa enfeksiyonlara neden olabilir

Alerjik rinit yaşamsal öneme sahip olan bir hastalık olarak düşünülmediği için genellikle fazla önemsenmez. Ancak özellikle çocukların ve genç erişkinlerin yaşam konforu ile sağlık kondisyonunu bozduğu için mutlaka önlem alınmasını gerektiren önemli bir hastalıktır. Özellikle çocuklarda üst solunum yollarında meydana gelen bu durum, ortamda bulunan bakteri ve virüs gibi enfeksiyon etkenlerinin kolaylıkla hastalık yapmasına neden olmaktadır. Sık tekrarlayan enfeksiyon hastalıkları, uzun ve masraflı tedavi süreçlerini de beraberinde getirmektedir. Hastaların henüz şikayetleri artmadan; alerjenlere maruziyeti engelleyecek tedbirler ile başlanacak basit antialerjik tedavi; kişinin iş, eğitim ve sosyal yaşam konforuna olumlu sağlar ve olası enfeksiyonları önlemeye yardımcı olur. “

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik