Çocuklara Bilgisayar ve Telefon Sınırlaması Nasıl Koyarız?

11 Mart 2014 Devamı

Çocuklara Bilgisayar ve Telefon Sınırlaması Nasıl Koyarız? Çocuklara Ceza ve Yasak ile Kural Konmalı mı? Bilgisayar Çocuklarda Başarıyı Arttır mı? 

 Psikolog Prof.Dr.Acar Baltaş anlatıyor….

Gerek bilgisayar oyunları, gerek sosyal medya araçları insan beyninde dopamin mekanizmasını harekete geçiriyor. Yani haz ve ödül diyelim. Çünkü oraya baktığı zaman kişi memnun olacağı bir şey ile karşılaşıyor.

Bilgisayar oyunu ise her düzeyde, başarılı olacağı şekilde ayarlanmıştır bilgisayar oyunları. Yeni başlayan biri bile başarır ve bu bir ödüldür işte dopamin şimdi yenisine ihtiyaç var. Sigara ve diğer bağımlılık yaratan maddeler gibi sigarada nikotine bağımlı oluyoruz. Ama burada kendi ürettiğimiz bir kimyasala bağlanıyoruz. Bunlar çocuklara kendisini kontrol etme becerisi kazandırılarak sonuç alınabilecek konular. Buda erken yaşta başlayarak çocuklarla bu konuları müzakere etmek, onlarla beraber karar almak ile gerçekleşir.

Çocuğu sonunda kontrol ederek, yasaklayarak, ceza vererek sonuç almaya çalışmak alınmaz demiyorum, risklidir. Ancak çocuk bilmeliki hayatın içinde her alanda bir takım sınırlar var. Amerikada en düşük gelir düzeyinde ve %85’ i devlet yardımı alarak beslenme yardımı alarak yaşanan ve neredeyse bir tek beyazın olmadığı tamamının siyahlardan oluşan bölgede, kurayla okula alınan çocuklar belirli bir programla 5 sene içinde matematikte Amerika ortalamasının üzerine çıkıyorlar. Bu okulun özelliği; tabletler, bilgisayar sistemleri, projeksiyonlar , teknolojik araçlar ve devlet bütün imkanlarını buraya yatırmış değil.

Burada ne var?
Saat:7.20’de okul başlıyor. Dans ve müzikle, sporla. O7.30’da derse giriliyor. Akşam saat 17.30’da ders bitiyor 19.30’a kadar çocuklar okulda. Eve gittikleri zamanda ödev var. Cumartesi günleri okul var. Aktivite görünümlü ders şeklinde.
• Disiplin var. Disiplin baskı ve zorbalık değildir.disiplin tutarlılıktır.
• Teşvik var.
• Kurallar var.
Aşırı esneklik gidelecek hedef konusunda gevşeklik yaratır. Çocuğu aman zorlamayalım, sıkmayalım. Alt,orta ve üst gelir düzeyinden çocuklar kıyaslandığı zaman okula başlarken aralarında biraz fark var. 5 senenin sonunda bakıldığı zaman bu fark açılıyor. Eylül-Haziran aylarına bakıldığı zaman aralarında bir fark yok. Hatta orta gelir düzeyinde olan çocuklar en başarılı.
Nasıl oluyor da nihai değerlendirmede üst gelirli çocuklar en tepede kalıyor, alttakiler en altta aradaki farkı doğuran nedir?
Haziran-Eylül yaz tatilleri alt gelir düzeyinden gelen çocuklar, bırakın çocukluğunu yaşasın, gezsin, dolaşsın, oynasın deniliyor. Üst gelir düzeyindeki çocuklar belirli bir ölçüde aktivite ile zihinsel, kafalarını kullanacakları, entelektüel olarak gelişebilecekleri faaliyetlerle zamanlarını geçiriyorlar. Buradan çıkarılacak sonuç şudur;

• Çocuklarınıza mutlaka yazın entelektüel bir faaliyet ortamı yaratın. Çocuğun yaz tatilini zehir etmeyin ama mutlaka günlük program içinde gerçek anlamda ödev yapsın çünkü öğretmenler der test çözme veya kitap okuma ödevi veriyorlar. Sonunda bu ödevlerin büyük çoğunluğu okul açılmasına bir hafta kala anne-babaların yardımı ile yapılıyor. Dönüşte de öğretmenler bunları kontrol etmiyor. Bunu ciddiye almak lazım. Çocukların okul başarısı üzerindeki söylenenlerin dışında benim yapabileceğim en önemli katkı bu.

Türkiye’de yeterinden fazla tatil var. Çocukların bizim sakınacağımız şey birden çok sportif ve sanatsal aktiviteye yönlendirmek. Çocuklar hem onu oynasın, hem onu yapsın, dersini çalışsın, hemde sanatla ilgili bir şey yapsın. Bu çocukları zedeleyen bir şey.
Küçük yaştan itibaren çocukları yetiştirirken aile içinde geliştirirken bütün oyunları o kazanmamalı. Her attığı adımda alkışlanmamalı, oynadığı oyunların bazılarını kaybetmeli. Başarısızlık hayattaki en değerli şeydir. Çocuklarınıza başarısız oldukları zaman kızdığınız zaman gerçekte şefkate en çok ihtiyacı olduğu zamandır. Başarısızlığı yorumlamaları için duyguları yatıştıktan sonra sıcağı sıcağına değil onlarla bunun sebepleri üzerine konuşmak gerekir. Başarısızlık insanı insan yapar. Başarısızlık insanı derinleştirir. Ancak toplumda bir başarı histerisi var. Kendini başarı uzmanı olarak tanıtanlar var. Dolayısı ile bu histerinin dışına çıkmak gerekir.

Başarı hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap