Çocuk Sağlığı Hakkında Bilinen Yanlışlar

02 Haziran 2014 Devamı

1- Diş çıkarmak çoğunlukla ateş veya ishale neden olur.
Diş çıkarmak huzursuzluk veya uykuda rahatsızlıklara yol açabilir ancak soğuk algınlığı, ateş ya da başka hastalık belirtilerine neden olmaz. Bu ilave belirtiler bebeğinizin grip ya da başka bir virüs nedeniyle hastalanmış olduğuna işaret edebilir.

2- Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğunun stimülan (uyarıcı) ilaçlarla tedavi edilmesi ileride madde bağımlılığı riskini artırır.
Gerçekte, araştırmalar Dikkat Eksikliği/Hiperaktivite Bozukluğunun tedavi edilmesinin çocuğun özgüveni, okul performansı ve sosyal ilişkilerini düzelttiğini ortaya koymuştur. Yaşamda başarılı hissetmek çocuk ya da ergenin madde denemelerine ve diğer özyıkıma neden olan davranışlara karşı çıkabilmesine yardımcı olur.

3- Kışın ıslak saçlarla dışarı çıkmak veya üşümek soğuk algınlığına neden olur.
Nezle ya da gribe virüsler neden olur, soğuk ya da yağışlı hava veya ıslak saçlar değil! Ancak çocuklar soğuk kış günlerinde kapalı ortamlarda daha fazla zaman geçirirler ve bu da soğuk algınlıklarına neden olan virüslerin yayılmasını kolaylaştırır.

4- İştahsız çocukların yemeklerini bitirmeleri için uğraşmak gerekir.
Aç olmayan bir çocuğu yemeye zorlamak ileride yeme bozukluklarının gelişmesine neden olabilir. Küçük çocuklar sıklıkla bağımsızlıklarını göstermek üzere belli yiyecekleri ya da yeni yiyecekleri yemeyi reddettikleri dönemlerden geçerler. Yiyeceklerle denemeler yapmalarına izin verin, sağlıklı seçenekler sunun, ancak çocuğunuz yemeğini yemek istemezse, onun için başka bir yemek pişirmeyin.

Her hafta bir ya da iki yeni yiyecekten küçük bir miktar sunun. Küçük çocuklar genellikle 10-15 kez sunulduktan sonra yeni bir yiyeceği denerler. Ayrıca şekerli gıdalara erişimini kısıtlayın ve katı gıdaları yiyeceği zaman tok olmaması için çok fazla süt veya meyve suyu vermeyin. Son olarak küçük çocukların diyetinin bir günde ya da bir öğünde değil, bir haftalık dönemde dengeli olmasının yeterli olduğunu unutmayın.

5- Çocuklar grip olduklarında balgam oluşumunu artıracağı için süt veya süt ürünlerinin verilmemesi gerekir.
Doğru değil. Çocuklar grip olduklarında da her zamanki gibi beslenmeye devam edebilirler. Çocuğunuz yemek istemiyorsa, sindirim sistemini zorlamayan muz, pirinç, elma püresi ve tost gibi yiyecekleri tercih edebilirsiniz.

6- Tuvalet eğitimi vermeye XX yaşında başlanmalıdır.
Çocukların çoğu 18 ay ile 3 yaş arasında tuvalet eğitimine hazır olur. Ancak bunun tam zamanı çocuğun fiziksel ve duygusal gelişimine bağlıdır ve her çocuğun gelişimi birbirinden farklıdır. Tuvalet eğitimine hazır olduğunu gösteren işaretlerden bazıları iki saat veya daha uzun süre altının kuru kalması; kirli bezden rahatsız olarak değiştirilmesini istemesi; külot giymek istemesi; lazımlık ya da klozeti kullanmayı istemesidir.

7- Aknenin nedeni yağlı yiyecekler ve yüzünü yıkamamaktır.
Ergenlik döneminde akne genellikle hormon dalgalanmalarının tetiklemesiyle cilt altında meydana gelen enfeksiyondan kaynaklanır, yiyeceklerden ya da cildin kirli olmasından değil. Elbette cildin temiz tutulması ve yağlı yiyeceklerin kısıtlanması her zaman için iyi bir şeydir. Ovalamak akneyi daha da kötüleştirebileceğinden, ergen çocuğunuzu cildini yumuşak temizleyicilerle temizlemeye teşvik edin.

8- Taze meyve ve sebzeler donmuş meyve ve sebzelerden daha besleyicidir.
Yakın geçmişe kadar bu inanış doğru idi. Ancak günümüzde sebze ve meyvelerin çok hızlı bir şekilde dondurulabilmesi besin değeri kaybını önlemektedir.

9- Televizyon izlemek çocuğun beyin gelişimini yavaşlatır.
Bu teoriyi destekleyen hiçbir bilimsel araştırma bulunmamakla birlikte, anne-babalar çocuğun televizyon izleme süre ve kalitesini dikkatle kontrol etmelidirler. Çok fazla televizyon izlemek daha az egzersiz yapmasına ve daha az hareketli oyun oynamasına neden olarak kilo sorunu yaratabilir. Ayrıca televizyonda şiddet ya da korku unsurlarına maruz kalmak davranış veya uyku sorunlarına neden olabilir.

10- Çocuklara her gün multivitamin takviyesi verilmesi gerekir.
Normal şekilde beslenen çocukların çoğu vitamin takviyesine ihtiyaç duymaz. Ortalama bir çocuk yeterince dengeli bir beslenme ile ihtiyacı olan besin maddelerini alır. Ancak kötü veya kısıtlı beslenen ya da bazı kronik hastalıkları olan çocuklar günlük vitamin ve mineral takviyesinden fayda sağlayabilirler.

Kategori: Çocuğum, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik