Çocuğunuzu Okula İlginizle Alıştırın

19 Eylül 2016 Devamı

İlk defa okula başlayacak çocuklar heyecanlarını, korkularını söylemez. Karın ağrısı, baş ağrısı ve iştah azlığı gibi tepkiler verirler. Heyecanları bu şekilde ortaya çıkar. Bu tür belirtileri çocuğu konuşturarak azaltabiliriz. Çocuklarınıza ‘okula başlıyorsun, artık oyun oynamak yok’ ya da ‘büyüdün artık ders çalışacaksın’ şeklinde söylemlerde bulunmayın. Unutulmamalıdır ki çocuklar belli bir yaşa kadar oyunlar oynar. Okulun başlaması bu durumu değiştirmez. Çocuklarınızı baskı kurmak yerine ilgi göstererek okula motive edin.

“Üst sınıf çocuklarda oluyor”

Özellikle okul kaygısı ilkokulda değil, büyük sınıf çocuklarda da olabiliyor. Rezil olma korkusu veya eğitim eksiklerinin olması gerilime neden olabiliyor. Sosyal olarak kendini yeterli görmüyorsa, arkadaş ilişkileri iyi değilse çocuklar okula başlama dönemini kaygılı ve endişeli olarak geçirebiliyor. Yogun sınav temposu da okul kaygısını arttırabiliyor.

“Aileler sakin olmalı”

Bu dönemin rahat geçmesi için aileler sakin olmalı. Çocuklar ailelerin huzursuzluğunu anlayarak okula karşı mesafeli olabiliyorlar. Aileler okula başlanan günü güzel bir gün olarak yansıtmalı ve o şekilde yaşatmalıdır. Çocuğu sürekli okula götürmek, yan yana oturmak isteği de çocukta özgüven sorunları oluşturabilir. Bu durum abartılmamalı. Aileler öğretmenlere güvenmeliler çünkü onlar bu durumlar karşı neler yapılabileceğini çok iyi biliyor. Aileler çocuklarının bireyselleşmesine izin vermeli.

“Zorlamayın”

Çocuklarınıza, ‘Senin için saçımızı süpürge ediyoruz. İstediğimiz ders çalışman. Çalışmazsan oyun oynamanı yasaklarız, gezmene izin vermeyiz’ gibi baskıcı yaklaşımlarla ders çalışmaları için baskı kurmayın. Bu durum çocuğu kendi gelecekleri için değil, aileleri için ders çalışmaya iter. Bizim için ders yapılsın denirse uzun vadede başarılı olunmaz. Yarı yolda sıkılıp vazgeçerler. Programlar, düzenlemeler yaparak ders çalışması sağlanmalı.

“Serbestlik sınırsız olmasın”

Çocuklarımıza okul dönemi aşırı disiplinli bir ortam oluşturup, tatillerde tamamen özgür bir ortam sağlıyoruz. Bu durum çocuklarda hayat algısı açısında olumsuzluğa neden oluyor. Çocuklar sportif aktivitelerle yönlendirilmeli. Çocuk, yaz ayında okulu özlüyor, okul zamanında ise tatil yapmak istiyor. Çocuklar tatilde sürekli televizyon, bilgisayar ve telefonla ilgileniyor. Yatış, kalkış saatleri, gün içindeki ekran alışkanlıkları okulların açılmasına yakın bir süreçte düzenlenmeli. Çocukların adapte olması açısından bu çok önemli bir davranıştır. Çünkü tatilde çocukların sınırsız hareket etmesini istemiyoruz.

Etiketler: , , , , , ,

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik