Bebeklerde Kabızlık

02 Aralık 2013 Devamı

Bebeklerde Kabızlık Nasıl Giderilir?

Çocuklara kabızlık teşhisi koyabilmek için bazı bulguların görülmesi gerekmektedir. Çocuğunuz dışkılama yaparken ağrı çekiyorsa, son 60 günlük dönemde haftada üç yada daha az dışkılama yapıyorsa, haftada en az bir defa dışkı kaçırıyorsa, mayene esnasında karında dışkılar ele geliyorsa kabızlık teşhisi konulabilir. Kesin teşhis konulabilmesi için bu belirtilerden en az iki tanesinin görülmüş olması gerekmektedir.

Yenidoğan Bebeklerde Kabızlık

Kabızlıkta en büyük etken genetik özelliklerdir. Eğer aile üyelerinde böyle bir problem varsa çocuğun kabızlık yaşama olasılığı da artacaktır. Çocuklarda en çok iki yaş civarında rastlanır. Bu dönemde çocuğa tuvalet eğitimi verilmesi kabızlığa neden olabilmektedir. Ayrıca bebeklerde anne sütünün kesilmesiyle birlikte kabızlık görülebilmektedir.

Çocuklarda kabızlık sorununun bir çok nedeni bulunmaktadır. Bunların arasında en sık görülenler ise şu şekilde sıralanabilir; dengesiz beslenmeye bağlı olarak yeterli miktarda sıvı alamama, vücutta sıvı kaybı, çocuğun inek sütüne alerjisinin olması, gereğinden fazla süt içmesi, çeşitli terbezleri hastalıkları, çölyak hastalığı, diabet, kalsiyum fazlalığı, vücutta yeterli miktarda potasyum olmaması ve çeşitli nörolojik hastalıklar. Bazı yan etkilerinden biri de kabızlıktır. Eğer çocuğunuz herhangi bir ilaç kullanıyorsa prospektüsünü incelemenizde fayda olacaktır. İlacın yan etkileri arasında kabızlık varsa ilaç değişikliği için doktorla görüşülmesi gerekir.

Kabızlık Nasıl Giderilir

Çocuğunuz kabızlık problemi yaşıyorsa iyi takip etmeniz gerekir. Eğer çocuğunuz kabızlıkla çekiyorsa ve aynı zamanda büyümesi durmuşsa, refleksleri azalmışsa, karnında şişlik varsa bunu doktorunuza kesinlikle bildirin.Kabızlık tedavisi uzun bir zaman alacaktır. Bu nedenle bu konuda sabırlı olmalısınız. Eğer çocuğunuza tuvalet eğitimi veriyorsanız bu sürecin uzun olacağını bilmeniz gerekir. Tuvalet eğitimi en az 6 aylık bir süreç gerektirir. Tuvalete çıkma saatleri sabah kahvaltısından sonra olmalıdır. En sağlıklısı budur. Bu nedenle çocuğunuza bunu açıklamanız gerekir.

Kabızlık Giderici

Öncelikle kabızlık için lavman uygulanabilir. Lavman sonrasında özel bir beslenme programı uygulanmalıdır. Çocuğunuzun posalı besinleri daha sık tüketmesini sağlayın. Posalı besinler arasında sebzelerden enginar, karnıbahar, pırasa, kereviz, bezelye, brüksel lahanası, salatalık, marul, ıspanak, domates ve havuç yer alır. En posalı meyveler ise incir, muz, portakal, elma, çilek, üzüm ve kayısıdır. Kırmızı ve yeşil mercimek, kurufasulye de posa ihtiva eder. Meyve sularında ise elma suyu ve portakal suyu posalıdır.

Meyve sularının hazır olmaması, taze sıkılmış olması gerekmektedir. Ayrıca çocuğunuza kurutulmuş meyve de yedirebilirsiniz. Kuru erik, kuru üzüm, kuru incir, kuru kayısı posa içerir. Kabızlığa iyi gelen besinler arasında kabuğuyla birlikte fırınlanmış patates, patlamış mısır, fındık ve kepekli ekmek de yer alır. Özel beslenme programında süt miktarını azaltma yoluna gitmelisiniz. Çocuğun aldığı su miktarı da arttırılmalıdır. Fast-food yemekler de yedirilmemelidir. Sebze yemekleri ve meyvelerin alımı çoğaltılmalıdır. Bu tarz bir beslenme kabızlık sorununu çözeceği gibi çocuğu kabızlıktan da koruyacağı için her zaman uygulanmalıdır.

Etiketler: , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler