Bebeklerde En Sık Görülen 5 Doğumsal Anomali

26 Ocak 2014 Devamı

Her yıl dünyada 8 milyon bebek genetik nedenlere dayanan doğumsal anomaliler ile dünyaya geliyor. Bu rakam dünyada bir yılda doğan bebeklerin %6’sına denk geliyor.

7000’den fazla genetik veya kısmi genetik doğumsal anomali bulunuyor. Bunlardan sadece beş tanesi ise tüm dünya çapında görülen vakaların dörtte birini oluşturuyor.

Doğumsal anomalileri, erken doğumları ve bebek ölümlerini önlemek amacıyla faaliyet gösteren ABD March of Dimes Doğumsal Kusurlar Vakfı’nın araştırmasına göre dünya çapında en yaygın görülen beş genetik kökenli doğumsal anomali şunlar:

Kalp kusurları
Her yıl bir milyondan fazla bebek doğumsal kalp anomalileri ile dünyaya geliyor.

Nöral tüp defektleri (spina bfida dahil)
Her yıl yaklaşık 324.000 bebek nöral tüp defekti ile dünyaya geliyor.

Kan hastalıkları (orak hücre hastalığı ve akdeniz anemisi gibi)
Dünyada her yıl 307.000’den fazla bebek doğumsal kan hastalıkları ile dünyaya geliyor.

Down sendromu
Dünyada her yıl 217.000’den fazla bebek down sendromlu olarak doğuyor.

G6PD eksikliği (anemiye yol açan enzim yetersizliği)
Her yıl dünyada bu şekilde 177.000’den fazla bebek dünyaya geliyor.

Öte yandan genetik doğumsal anomalilerle doğan 3 milyondan fazla bebek beş yaşına geldiğinde hayatını kaybediyor ve bundan çok daha fazlası da doğumsal anomaliden kaynaklanan kalıcı etkiler taşıyorlar.

Yoksul ülkeler daha fazla etkileniyor
Yoksul ve orta gelirli ülkelerde rakamlar çok daha olumsuz. Oysa rapora göre çözümler de her zaman çok büyük harcamaları gerektirmiyor.

Doğumsal anomali ile doğan bebeklerin %94’ünden fazlasını ve doğumsal anomali nedeniyle hayatını kaybeden bebeklerin %95’ini düşük ve orta gelirli ülkelerdeki bebekler oluşturuyor.

Sorunun en yoğun olduğu bölgelerde her yıl doğan bin bebekten 82’si doğumsal anomali ile dünyaya gelirken, bu oranın düşük olduğu bölgelerde her bin doğumdan 39’unda doğumsal anomalisi olan bebek dünyaya geliyor.

Bu rakamlar yalnızca genetik kökeni olan doğumsal anomalileri ifade ediyor. Alkol, uyuşturucu veya diğer madde kullanımları ve hamilelik sırasında zararlı maddelere maruz kalınması gibi nedenlerden kaynaklanan doğumsal anomaliler ise rakamlara dahil değil.

Yoksul ülkelerde sorunun yüksek boyutlarda olmasının nedeni ise yoksulluk ve anne sağlık bakım olanaklarının yetersiz olması.

Ayrıca bu ülkelerde ileri yaşlarda hamilelikler ve akraba evliliklerinin sayısının fazla olması da bir diğer önemli etken.

Doğumsal anomalilerin önlenmesi
Rapora göre maddi ve tıbbi olanakları kıt olan ülkelerde de kadınların doğumsal anomalisi olmayan bebekler dünyaya getirme şanslarının yükseltilmesi mümkündür.

Raporda iyi beslenme, aile planlaması ve uygun tıbbi bakımın sağlanmasının sorunun önlenmesine yönelik en önemli adımlar olduğu belirtiliyor.

Örneğin tuzun iyotla zenginleştirilmesi iyot ekiskliğine bağlı hastalıkların sayısını azaltabilir. Un ve diğer unlu mamullere folik asit katılması nöral tüp defektlerinin önlenmesine yardımcı olabilir. Bu uygulamalar ile ABD’de önemli farklılıkların sağlandığı ancak diğer ülkelerde bunların uygulanmadığı da raporda belirtiliyor.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler