Bebeklerde Burun Tıkanıklığı

25 Şubat 2015 Devamı

Burun tıkanıklığı her ne kadar bir yetişkinin günlük olarak ara ara yaşadığı durumlar arasında yer alsa da hayat kalitesi üzerinde çok büyük bir etkisi yoktur ve basit sümkürme, burun temizleme veya solüsyonlar gibi etkenlerle ortadan kaldırılabilmektedir. Ancak bebeklerdeki burun tıkanıklığı onların çaresizlikleri ve kendilerini ifade etmekteki yetersizlikleri sebebiyle çok daha büyük bir önem kazanmaktadır.

Bebeğimin burnu tıkalı diyen ebeveynlerin pek çoğu maalesef bu tıkanıklığın kendiliğinden geçmesini beklemektedirler ancak bilhassa mevsim geçişlerinde daha sık rastlanan burun tıkanıklıkları, bebeğin fiziksel gelişiminden tutun da zihinsel yapısına kadar pek çok noktada belirleyicidirler. Doğru bir şekilde nefes alamayan bebekler maalesef akciğerlerini tam kapasite ile kullanamazlar ve bu durum onları enfeksiyonlara da açık hale getirir. Fiziksel gelişimin doğru tamamlanması, beslenme faaliyetleri ve kalbin güçlenmesi için bebeklerde burun tıkanıklıklarının engellenmesi, olması halinde ortadan kaldırılması gerekmektedir.

Burun tıkanıklıklarına karşı ilk olarak banyo sonrası kulak temizleme çubuğunu kullanarak bebeğinizin burnunu temizleyebilir, böylece hali hazırda yumuşamış olan sümükleri zorlanmadan oradan alabilirsiniz. Ancak bazen bu yöntem yeterli olmamaktadır ve aspiratör olarak adlandırılan çubukların kullanımı zorunlu hale gelmektedir.

Bu çubuklar sayesinde bebeğinizin burnunda bulunan ve tıkanıklığa sebep olan sümükleri kendiniz dışarı çekebilirsiniz fakat bebek solunum yolunun çok hassas olmasından dolayı işlemi hassas bir şekilde yapabileceğinizi düşünmüyorsanız doktorunuza başvurarak nasıl yapacağınızı öğrenmeniz yerinde olacaktır. Aksi taktirde solunum yollarına mikrop bulaşması ve kanamalar gibi istenmeyen sonuçlarla da karşılaşabilirsiniz. Özellikle meme emme sırasında nefessiz kalan bebeğiniz tıkanıklığı belli edecektir ve henüz sümkürme yapamadığı için burnunu açmak sizin sorumluluğunuzdadır.

Eczanelerde satılan ve bebeklere uygun olan bazı solüsyonlar da burun tıkanıklıklarını gidermekte kullanılabiliyorlar ancak bu ürünleri kullanırken bebeğin ciğerlerine sıvı kaçması kesinlikle engellenmelidir. Ayrıca bu ilaçların devamlı kullanımı doktorlar tarafından önerilmemektedir ve sadece diğer yöntemlerin işe yaramadığı durumlarda kullanılmalıdırlar.

Burun tıkanıklıkları bebeklerde veya çocuklarda bazen başka hastalıkların neticesinde ortaya çıkabilmektedir ve kronik hale gelmiş tıkanıklıklar halinde çocuk doktorunuza başvurarak gerekli tetkikleri yaptırmanız bebeğinizin geleceğinin tıbbi anlamda garanti altına alınmasına yardımcı olacaktır.

Kategori: Bebek Sorunları, Genel, Haberler