Bebek Hastalıkları ve Tedavileri

08 Aralık 2013 Devamı

BEBEKLERDE SIK RASTLANILAN SAĞLIK PROBLEMLERİ

Anne karnında, korunaklı bir yaşamdan sonra dış dünyaya açılan ve çeşitli risklerle karşı karşıya kalan bebekler için bu dönem yaşamının en yoğun değişim sürecinden geçmekte. Yaşamın ilk ayları, tüm organ sistemlerinin olgunlaşmayı hedeflediği inanılmaz gelişim ve değişimleri içerir. Yaşam tarzının tümden alt-üst olduğu bebeklik döneminde, anne sütü ile beslenme streslerin azaltılabilmesinde çok önemli bir rol oynamaktadır. Anne sütü ile beslenen, büyümesi ve beyin gelişimi normal olan bir bebekte her şeye rağmen çeşitli sorunlar yaşanabilmektedir. İlk 12 aylık süreçte bebeklerin hastalıklara karşı aşıların düzenli yapılması sağlanmalı ayrıca beslenmesine ve bakımına önem verilmelidir. Düzenli aralıklarla sağlık kontrollerini de yaptırarak bebeğin sağlığı korunabilmektedir.

BEBEK HASTALIKLARI VE TEDAVİSİ

Yaşamın ilk birkaç yılı, sağlığın temellerinin atılması açısından son derece önem taşıyor. Anne sütü ile beslenen, büyümesi ve beyin gelişimi normal olan bir bebekte her şeye rağmen çeşitli problemler çıkabilir. Bu problemlerden en sık rastlanılanı ise yüksek ateştir. Vücudun mikroplara karşı direndiğini gösteren ve vücudun aşırı susuz kaldığı durumlar da ortaya çıkan yüksek ateş, bebeğin sağlığı için havalelere ve merkezi sinir sisteminde zararlara neden olabiliyor. Normalde bebeğin vücut sıcaklığının 37,5 derecenin üzerinde olmaması gerekir. Yüksek ateşin önemli nedenlerinden birisi zatürredir. Akciğer iltihabı anlamına gelen zatürree nedeniyle her yıl kırk bine yakın bebek ölümü yaşanmaktadır. Başlıca belirtisi yüksek ateş ve hırıltılı öksürüktür. Her türlü yüksek ateş durumu, önemsiz sebeplerle açıklanmaya kalkışmak yerine bebek mutlaka sağlık kuruluşuna götürülerek muayene ettirilmelidir. Çok yüksek ateş durumlarında bebeğin vücudu ıslak bezlerle silinerek ateşi düşürülmeye çalışılmalı, ateşli bebeği kalın giydirmek ve üzerinin kalın örtülerle örtülmesi oldukça sakıncalıdır. Ani ve sık olarak sulu dışkı çıkarma şeklinde görülen bir durum ise ishaldir. İshal çoğu zaman önemsenmemektedir fakat gerekli önlemler alınmadığı takdirde tehlikeli ve öldürücü bir durum oluşturur. Bebekler ve yaşlılarda etkisi çok daha ağır olabileceğinden kısa sürede ölümle sonuçlanabilir. İshali olan bebeğin sağlığı için kaybettiği sıvının yerine konulması için sağlık kuruluşuna götürülmesi gerekir.

Yeni doğan ve bebeklerin ağızlarında bir cins mantar tarafından oluşturulan hastalığa pamukçuk adı verilir. Dilde, yanaklar ve damakta ufak beyaz renkte noktacıklar şeklinde ortaya çıkmaktadır. Süt bulaşığına benzemekte fakat süt bulaşığı kolayca silinebildiği halde pamukçuk yerinden kolayca silinmez. Bebekte pamukçuk olduğunda bir fincan suyun içerisine bir kahve kaşığı toz yemek karbonatı katılarak karıştırıldıktan sonra bir parmak tülbente sarılarak bebeğin ağzı silinir. Uzun süre geçmediği takdirde doktora başvurulmalıdır. Akciğer dokusunun iltihaplanmasıyla oluşan zatürre, üst solunum yolları enfeksiyonlarıyla başlar. Zatürrede yüksek ateş ve hızlı solunum görülmekte ve bebeğin sağlığı için ishal gibi öldürücü bir hastalık olduğundan, zatürree şüphesi olan çocuklar en kısa sürede bir doktora götürülmelidir.

Kategori: Bebeğim, ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik