Bebeklerde Pamukçuk

02 Aralık 2013 Devamı

Pamukçuk Nedir?

Yeni doğmuş bebeklerde en sık rastlanan rahatsızlıklardan birisi de pamukçuktur. Doğumu takip eden ilk hafta içerisinde sıklıkla görülmektedir. Buna rağmen daha büyük bebeklerde de pamukçukla karşılaşılabilmektedir. Ayrıca en çok prematüre doğan bebeklerde pamukçuk çıkar. Pamukçuk esasen bir enfeksiyondur. Tıpta kandida olarak adlandırılmaktadır. Bu ad hastalığa neden olan mantardan gelmektedir. Candida albikas adlı mantar ağız içinde enfeksiyona sebebiyet verir. Bu mantar cinsi erişkin insanların ağız ve vajinasında bulunur. Bebek doğarken de bebeğe geçer.

Pamukçuk Tedavisi

Pamukçuk bebeğin ağız kısmında sıklıkla görülür. Dil, yanak içleri, dudaklar ve damakta perde şeklinde beyaz bir tabaka oluşturur. Kazındığı taktirde alttaki deri kızarık görünür. Nadir durumlarda ise candida albikas bakterisi bağırsaklarda çoğalarak anüse kadar ulaşır ve anüste pamukçuğa neden olur. Ateşte hafif yükselmeye neden olurken bebeklerde emme güçlüğü görülür. Dolayısı ile bebek daha huzursuz olacaktır. Bebeğin ağız içi yaralı olduğundan acı duyar. Pamukçuk ağız içinde ağrıya neden olduğundan dolayı bebeğin beslenmesi aksayabilmektedir. Bebek memeyi reddeder. Beslenirken rahatsız ve huzursuz olur. Bu nedenle bebeğin yeterli besini alabilmesi için kısa süreli emzirilirken, emzirme sıklığı arttırılmalıdır.

Ayrıca annenin meme uçlarının da steril olması gerekmektedir. Bu nedenle meme uçları sık sık temizlenmelidir. Eğer bebek biberonla besleniyorsa biberonun temizliği de çok önemlidir. Ayrıca emziklerinin de steril olması gerekmektedir. Önce kendi ağzınıza alıp ardından bebeğinize vermek doğru bir yöntem değildir. Bu da pamukçuğa neden olabilmektedir. Genel olarak da evin temiz olmasına özen gösterilmelidir.

Pamukçuk Nasıl Geçer?

Her hastalıkta olduğu gibi pamukçuk için de öncelikle bebeğinizin uzman tarafından muayene edilmesi gerekmektedir. Halk arasındaki inanışa göre pamukçuk olan bölgeler tülbent yardımıyla temizlenir ve hastalık daha hızlı geçer. Aslında bu çok yanlış bir tutumdur. Bu şekilde ilk başlarda hastalık geçmiş görülse bile ilerleyen günlerde tekrar baş gösterecektir. Üstelik daha da şiddetli bir şekilde! Çünkü ağız içi mukozasının doğal dengesi bozulur. Bu nedenle pamukçuğun kendiliğinden geçmesini beklemeden doktora başvurmanız gerekmetkedir. Size pamukçuk tedavisinde kullanılan bazı ilaçlar verecektir. Bu ilaçlar lokal antiseptikler ve mantar ilaçlarıdır.

Çocuklarda Pamukçuk

Pamukçuk geçiren bebeklerin anne sütü ihtiyaçları devam eder ve anne sütü içmelerinin hiçbir mahsuru yoktur. Pamukçuk hastalığı geçiren bebekler, sağlıklı bebeklerden farklı beslenmeyecektir. Dikkat edilmesi gereken nokta şudur ki eğer annenin meme uçlarında kızarma başlamışsa ve emzirme sırasında anne meme uçlarında acı hissediyorsa, annenin memesinde de aynı mantardan olma olasılığı yüksek olacaktır. Dolayısı ile annenin meme bakımına özen göstermesi geremektedir.

Örneğin bebek için verilen ilaçlar anne memesinde de kullanılabilir. Mesela antiseptik losyonlar, mantar kremleri ve pamukçuk nedeniyle bebeğe verilmiş olan damlalar meme uçlarına sürülebilir. Pamukçuk hastalığı kısa sürede tedaviye yanıt vermektedir. Ortalama iki üç günlük sürede pamukçukta iyileşme görülmeye başlar.

Etiketler: , , , , , , , , , , ,

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik