Bebeğinizin İlk Rutin Kontrolünde Neler Olacak?

14 Mart 2014 Devamı

Bebek ve çocukların rutin kontrolleri sağlık ve gelişim açısından çıkabilecek sorunların önlenmesi ve gerekli tedbirlerin önceden alınması amacını taşır. Bu kontrollerde doktor çocuğun büyüme ve gelişimiyle ilgili her şeyin yolunda olup olmadığına bakar. Bunun yanında bebeğin yaşama daha sağlıklı bir başlangıç yapabilmesi için olması gereken aşılar da bu kontroller sırasında yapılır.

Rutin kontrollerde çocuğunuzla ilgili aklınıza takılan, dikkatinizi çeken konuları doktorunuza danışabilirsiniz. Unutmayın, hiç kimse bebeğinizi sizin kadar iyi tanıyamaz, bu nedenle dikkatinizi çeken durumları doktora bildirmeniz ve bunların aydınlatılması önemlidir. Merak ettiğiniz ya da aklınıza takılan konuları önceden not almanız kontrol sırasında bunları unutmamanızı sağlayarak, hem sizin, hem de doktorunuzun işini kolaylaştırır.

Doğumda ilk kontrol
Doğum sırasında ya da doğumu izleyen ilk saatlerde çocuk hekimi, bebeğinizin ilk muayenesini yaparak doğumsal problemler açısından değerlendirir ve anne sütü ile beslemeye bir an önce başlanması konusunda önerilerde bulunur. K vitamini ve Hepatit B aşısının ilk dozunun yapılmasını sağlar.

Doğumdan sonraki ilk kontrol
Bebeğin ilk rutin sağlıklı bebek kontrolü doğumdan sonraki ilk 1-2 hafta içerisinde yapılır.

Bu kontrolde doktor ne yapar?
Doktorunuz sizden bebeğinizin emmesi, beslenmesi, uykusu, sararması vb. gibi konularda genel bilgiler ister.
Daha sonra bebeği muayene ederek, kilo, boy ve baş çevresini ölçerek normal büyüme eğrileriyle karşılaştırır, bebeğin bıngıldağını kontrol eder ve yenidoğan sarılığı geçirip geçirmediğine bakar. Ayrıca bebeğin göbeğinin düşüp düşmediğini ve iyileşip iyileşmediğini de kontrol eder. Kalp atımlarını, solunum seslerini dinler ve ağzını, kulaklarını, gözlerini kontrol eder. Ciltte pişik, döküntü gibi bir sorun olup olmadığına bakar ve kalça çıkığı açısından bebeği kontrol eder.

Doğar doğmaz yapılmadıysa hepatit B aşısını yapar ve bebek doğduğunda ya da genellikle 4. günde yapılan (tiroid ve fenilketonuri gibi bir takım metabolik hastalıkların taraması amacıyla) kan tahlillerinin sonuçlarını kontrol eder.

Ayrıca erkek bebekse sünnet durumunu ve testisleri değerlendirir ve varsa sizin sorularınızı cevaplandırır.

Bu kontrolde doktorunuzla konuşabileceğiniz konular neler olabilir?
Bebeğin genel durumu, huzursuz olduğu zamanlar, bebeğinizi nasıl rahatlatabileceğiniz, emzirme ya da biberon ile besleme konusunda kafanıza takılanlar, bebeğin uykusuyla ilgili sorularınız, yenidoğanlara yapılan işitme testleri, kendinizi yorgun veya hüzünlü hissetmeniz halinde yapabilecekleriniz ve aklınıza takılan diğer tüm konuları doktorunuzla görüşebilirsiniz.

Bunlara dikkat!
Arabada her zaman otomobil koltuğu kullanın.

Bebeğinizi sırt üstü yatırın.

Bebeğin beşiğinin güvenli olduğundan emin olun.

Ateş, emmeme, kusma, ishal, su kaybı, uykusuzluk, huzursuzluk, gözlerde ve ciltte sarılık, cilt tahrişleri gibi hastalık belirtilerine dikkat edin.

Yeni doğan bebeği şımartmanız mümkün değildir. Bebeğiniz ağladığında kucağınıza alarak, sallayarak veya konuşarak rahatlatmaya çalışın.

Akrabalar ve arkadaşlarınızın desteğini kabul edin, ancak tüm tavsiyelerini kabul etmek zorunda olmadığınızı unutmayın!

Bebek uyurken siz de dinlenin.

Kendinizi yorgun, telaşlı veya depresif hissedebilirsiniz. Belli ölçüde bu durum normal olmakla birlikte, olası bir doğum sonrası depresyonundan şüphe ediyorsanız doktorunuza başvurun.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler