Bayılan Çocuğu Nasıl Ayıltabiliriz?

28 Temmuz 2016 Devamı

Çocuklarda bilinç kaybı ile karşılaştığımız zaman yapılacak ilk şey çocuğun hayati işlevlerini kontrol etmektir. Kişinin solunumu mevcut mu; bilekten, boyunda şah damarından ya da kasıktan ölçülecek nabzı atıyor mu sorularına yanıt vermek gerekir. Kişinin solunumu ya da dolaşımı ile ilgili bir problem varsa ilk basamakta renkte bir solukluk, daha ilerleyen basamakta ise ağız çevresinde başlayan ve daha sonra parmak uçları ve tüm vücuduna yayılan morarma, renk değişikliği görülür. Bu durumda ağız yolu açıklığına mutlaka dikkat etmemiz gerekir. Bazı bayılmalarda ağızdan ifrazat gelebilir, kusma olabilir ya da ağız ve çene kilitlenmişse yaralanmaya bağlı olarak kan gelebilir. Burada yapılacak en önemli şey hastayı gövdesi ile birlikte başını yan çevirerek ağızdan gelen ifrazatı temizlemektir. Ağızdan gelen ifrazat temizlendi, hava yolu, ağız yolu tamamen açıksa çocuk için en uygun pozisyon, çocuğun sert ve güvenli, pürüzsüz bir yere yatırmak, başını hafifçe 45 derece kadar geriye atarak, solunum yolunu en iyi oksijen aldığı pozisyona kavuşturmaktır.

Eğer hastada nöbet gibi bir olaya bağlı dişlerinde kenetlenme varsa, bayılan kişinin ağız içerisine travma yaratmayacak şekilde bir bez ile sarılmış kaşığın sapı sokularak dilin geriye kaçması veya dişlerin kenetlenerek solunum yolunun kapatılması engellenmelidir.

Kan akımının azalması ya da durması durumunda sinir sisteminin cevabı öncelikle gövdenin gevşemesi, daha sonra sertleşmeler ve gerçek bir epilepsi nöbetine dönüştür. Bu nedenle kalp ile veya başka bir nedenle olan bayılmada yapacağımız en önemli şey solunum yollarının açık olmasını sağlamaktır.

Dolaşım ile problemlerde tansiyon düşüklüğü varsa, beyne kan akımının gitmesinin düşüklüğü gibi bir problem varsa dizleri, bacakları kalp seviyesinin üzerine çıkararak dolaşımın artırılması sağlanmalıdır.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik