9-12 aylık bebeğin beslenmesi

26 Nisan 2012 Devamı

Bu aylarda bebeğin kahvaltısına bir çay kaşığı bal, bir çay kaşığı tereyağı, ince bir dilim ekmek ekleyebilirsiniz.
Öğünün biri sebze püresi olarak planlanır. Bu öğünün içine bir tatlı kaşığı haşlanmış karaciğer rendesi yada bir köfte koyunuz.
Sebze püresi öğününde normal ev yemekleri ezilerek verilebilir. Sebze püresi öğününde et vermek önemlidir. Çünkü verdiğiniz karaciğer, taze dana veya kuzu eti bebeğe protein ve demir sağlar.
Diğer öğünler 6-9 aylık öğünler gibi verilebilir.

Dokuz aylık bebek için beslenme şeması

08.00(Kahvaltı) : Anne sütü veya inek sütü veya mama(150ml) + Bir yumurta sarısı + 1 tatlı kaşığı reçel ya da pekmez + 3-4 bisküvi veya 1/2 dilim ekmek
12.00 : 1 adet kabak dolma + Yarım kase yoğurt (100 ml)
veya 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) sebzeli-nohutlu köfte
veya 2-3 yemek kaşığı (1 kepçe) kıymalı patates+1/2-1 dilim ekmek
17.00: 1 kase yoğurt(150-200 ml) + 1 küçük (elma, şeftali) meyve püresi 21.00: 1 kâse pirinç unu muhallebisi (200 ml) veya 1 kâse tarhana çorbası

Şunlara dikkat ediniz:
Bebeğiniz iyice acıkmasına rağmen kaşık mamasını reddediyorsa az miktarda emzirdikten sonra tekrar kaşık mamasını deneyin.
Bebeğin yeni tatlara alışması zaman alabilir. Katı gıdaları biberon ile vermeyiniz. Bebeklerinizi oturtarak besleyiniz.

TV karşısında yemek yedirmeyiniz.
Zorla beslemeye çalışmayın.
Mamasını yedirirken onunla konuşunuz.
Bazı gıdaların tatlarına alışması için her gıdayı 10 kez denemeniz gerekir.
Bebekler 9-10 aylık olduklarında kendi kendilerine yemeye özendirilmeli, kısa süre için de olsa diğer aile bireyleri ile sofraya oturtulmalı ve ev yapımı besinlere alıştırılmaya başlanmalıdır.

Baklagiller, ucuz ve iyi bir protein kaynağı olmalarına karşın bol miktarda fitat içerdikleri için proteinden yararlanım azalmaktadır. Pişirmekle kaybolmayan fitatları ortamdan uzaklaştırmak için baklagilleri pişirmeden önce bir süre su içinde bekletmek yararlı olmaktadır.
Dokuzuncu aydan sonra yemekler, erişkin yemeği kıvamında olmalı ve unlu besinler (kek, bisküvi, ekmek, vb) günde, 3-4 öğünün içeriğinde bulunmalıdır.

Kategori: Bebek Yemekleri