Et Suyu Faydalı mı ?

25 Eylül 2015 Devamı

Kurban Bayramı’nda neler yapmalıyız?

Kurban Bayramı’nı sağlıklı geçirmek için etin kesimi, pişirilmesi ve saklanması konularında bilinçli olmak büyük önem taşıyor. Memorial Ataşehir Hastanesi Beslenme ve Diyet Bölümü’nden Uz. Dyt. Şefika Aydın Selçuk, Kurban Bayramı’nda doğru beslenme hakkında bilgi verdi.

Bulaşıcı hastalıklara dikkat

Kesim sırasında özellikle uygun koşullarda kesilmeyen kurbanlık hayvanlardan insanlara tenya, şarbon, tüberküloz, kuduz, salmonella gibi hastalıkların bulaşma tehlikesi vardır. Et kesildikten sonra hayvanın kanı çok iyi akıtılmalıdır. Kanı iyi akıtılmamış hayvanın etinde zararlı mikroorganizmalar çabuk ürer ve et çabuk bozulur.

Kemik ve et sularının besin değeri yok

Et ve kemik suyu Türk yemeklerinde çorba, tencere yemekleri ve pilavda kullanılmak için genellikle ayırılmaktadır. Oysaki kemik ve et suyunun besin değeri yoktur. Yemeklere lezzet verici olarak kullanılmaktadır. Doymuş yağ içeriğinin yüksek olması sebebi ile özellikle kalp, damar ve tansiyon hastalarının tüketmesi sakıncalıdır. Yine fazla kilolu kişilerin de et suyu ile yapılan yemeklerden uzak durması gerekir.

Et kısık ateşte kendi suyuyla pişmeli

Etin pişirilmesi sırasında dikkat edilecek en önemli nokta, kısık ateşte ve kendi öz suyunda pişirme tekniğinin uygulanmasıdır. Bu sayede et kısa sürede pişecek ve vitamin kaybı olmayacaktır. Fazla haşlanan etin suyundaki vitaminler de kısa sürede değerini kaybeder.

Lezzet verir diye yemeklere iç yağ koymayın

Kurban Bayramı ile beraber sakatat tüketimi de artar. Kalp, hipertansiyon ve böbrek hastalarının sakatat tüketmesi sakıncalıdır. Hayvanların iç yağlarının yemeklere ilave edilmesi tavsiye edilmemektedir. İç organların yani sakatatların daha fazla yağ içerdiği unutulmamalıdır. Özellikle yüksek kolesterol değerleri olan kişiler bunları tüketmekten mutlaka kaçınmalıdır.

Kategori: Beslenme, Haberler, Sağlık & Güzellik