Yenidoğan Yoğun Bakım Üniteleri Hayat Kurtarıyor

27 Şubat 2014 Devamı

Uzmanlar, Türkiye’de doğum riskinden ölen bebek sayısındaki azalmanın ardında; altyapısı güçlü ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Ünite’lerinin yattığını açıklıyor.

1.000 gramın altında doğan bebeklerin dahi yaşama şansının yüzde 75-80’i bulduğunu, Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde her türlü riskin önlenebildiğini belirtiyor.

Zamanında doğan bebekler de yoğun bakıma ihtiyaç duyabilir
Yalnız erken doğan bebeklerin değil, zamanında doğan ancak, sağlık sorunu yaşayan bebeklerin de ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’ne ihtiyaç duyuyor.

‘Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde zamanında doğan bebeklerin kalp rahatsızlığı, metabolik hastalık, kan şekeri düşüklüğü, beslenme sorunu ve kan değişimi tedavilerinin yapıldığını, ayrıca anne karnındaki bebeklerde oluşabilecek hastalıkların da saptandığını ifade ediyor.

Bebeklerin ameliyat öncesi ve sonrası bakımları da yapılıyor. Çok sık rastlanan hastalıklardan biri de, bebeğin anne karnında akciğerlerinde toplanan sıvıyı doğduktan sonra, atamaması durumudur. Bunun sonucunda oluşan solunum zorluğu tıpta, ‘Yenidoğanın Geçici Solunum Zorluğu’ olarak adlandırılıyor. Ayrıca enfeksiyon, doğuştan akciğer anomalileri gibi hastalıklar da ancak ‘Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde tedavi edilebiliyor’

İkiz üçüz gibi çoğul gebelikler ile annede plasenta yerleşim hataları, rahim ve doğum kanalının bozukluğu, annede hipertansiyon tanılarının erken doğumu tetiklediğini açıklıyor.

Yoğun bakım ünitesinde tedavi süresi
Yenidoğan Yoğun Bakım Ünitesi’nde, erken doğan bebeklerin tedavi süresini ise 26 haftalık doğan bir bebek yaklaşık iki ay, 30 haftalık doğan bir bebek yaklaşık bir aya kadar yoğun bakımda tutularak tedavi ediliyor. Doğal süreç olan dokuz ayı dolduran bebekler, 34-35 haftaya ulaşıp ideal kiloya ve boya geldiğinde taburcu oluyor.

Erken doğan veya zamanında doğup sağlık problemleri yaşayan bebeklerin risklerinin en aza indirilerek tedavi edildiğinin altını çiziyor.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik