Yenidoğan Bebeğin Gazı Nasıl Çıkarılır?

23 Kasım 2014 Devamı

Yeni doğan bebeklerin ne yazık ki pek çok konuda kapasiteleri düşüktür. Bu yediklerini hazmetme konusunda da geçerlidir. Tek besini anne sütü olan bebek annesini emdikçe süt şekeri olan laktoz tüketmiş olur, laktoz bebeğin yegâne karbonhidrat kaynağıdır. Laktozu da laktaz enzimi parçalar, hazmettirir. Pek çok bebeğin bağırsağında henüz yeterince laktaz enzimi oluşmamıştır, bu nedenle hemen hemen her bebekte az ya da çok bağırsak gazı oluşur. Bebek annesini emerken, her iki göğüs arasında ve emzirme bittiğinde gazı çıkartılmalıdır. Bebeğin bağırsak gazını çıkartmak için en iyi yöntem, bebeğin sanki etrafı seyrediyormuş gibi başını annenin omzuna yaslaması ve bu sırada annenin, bebeğin iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbelerle vurmasıdır. Tercih edilecek ikinci yöntem, bebeği dizüstü yatırıp, yine iki kürek kemiği arasına el ayasıyla minik darbelerle vurmaktır.

1. Bebek omuza alınarak bağırsak gazını çıkartabilmesine yardımcı olunmalıdır.

Bebeğin süt şekeri olan laktozu zor hazmedebilmesinin dışında, telaşlı ve sık emmesi ve bu nedenle emme sırasında hava yutması, annede belirgin bağırsak gazı olması ya da bağırsak gazına neden olabilecek gıdalar tüketmesi durumunda da bebeğin kolaylıkla gazlandığı görülecektir.

2. Bağırsak gazını çıkartabilmesine yardımcı olmak amacıyla bebek, dizüstüne de yatırılabilir.

Bebeğin gazını çıkartmasına yardımcı olmanın yanı sıra bebek sırtüstü yattığında bebeğe bisiklet çevirir gibi pasif bacak hareketleri yaptırmak, bebeğin emme anında hava yutmasını engellemek, bebeğin karnına sıcak bez koyduktan ve karnı ısındıktan sonra uygun masaj yağıyla masaj yapmak da gerekir. Çok gazlı bebeklerde hekim görüşü alınmalıdır. Annenin tabii ki sigara, koyu çay ve kahve, bakliyat, karpuz, kavun, mayalı hamurlar gibi bebeğin gazlanması ve keyfinin kaçmasına neden olacak gıdalardan kaçınması gerekir.

Kategori: Bebeğim, Bebek Sorunları, Genel, Haberler