Yalan Söyleyen Çocuğa Nasıl Davranmalısınız?

20 Temmuz 2015 Devamı

“Temennilere” cevap verin: Çocuğunuz bir “temennisini” dile getirdiğinde bunu fark ettiğinizi belirtin. Örneğin “Afrika’ya gitmek istiyorsun, inşallah bir gün olur”, gibi.

Net olun: Yalan söylemesini istemediğinizi, gerçek bazen mutsuzluk verici olsa da dürüstlüğü tercih ettiğinizi vurgulayın.

Sevginizi gösterin: Ders durumu ne olursa olsun, ya da yarışmalarda kazansın ya da kaybetsin, onu her durumda seveceğinizi net bir şekilde belirtin.

Çok sert tepkiler vermeyin: Ceza korkusu yalanı alışkanlığa dönüştürebilir. Bağıracağınızdan ya da vuracağınızdan korkmadan gerçeği söyleyebilmelidir. Sakin davranın, aşırı tepki göstermeyin. Cezalar ise mutlaka çocuğun yaşına uygun olmalıdır.

Onaylamadığınızı gösterin: Çalmayı kesinlikle onaylamadığınızı ve bu konuyu büyük bir ciddiyetle ele aldığınızı gösterin.

Her bir vakayı çocuğunuzla tartışın ve davranışının neden doğru olmadığını izah edin.

Gerçekleri öğrenin: Olayı çocuğunuzun ağzından da mutlaka dinleyin.

Başkalarının eşyalarını kaybetmekten dolayı ne kadar üzüleceklerini vurgulayın.

Çocuğunuzun yanlışından kazanç sağlamasına izin vermeyin: Çaldığı şeyi mutlaka iade edin.

Çocuğunuza parayı öğretin: Paranın kazanılan bir şey olduğunu kavramasına yardımcı olabileceği için bazı ev işleri karşılığında belirli bir harçlık verme konusunu düşünün. Onu baştan çıkaracağını düşünüyorsanız etrafta para bırakmayın.

İlgi çekmek için daha iyi yöntemler bulmasına yardımcı olun.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler