Uyku Apnesi Çocuklarda da Görülüyor

05 Haziran 2014 Devamı

Horlama ve uyku apnesinin yetişkinler kadar çocuklarda da görülen bir hastalık olduğu, en çok 3-7 yaş arasında görülen horlama ve uyku apnesinin, çocuklarda fizik ve beyin gelişiminde eksiklik ve duraklamaya sebep olabileceği belirtildi.

Horlama ve uyku apnesinin, çocukların kendilerini ifade edememeleri nedeniyle anne babaları tarafından göz ardı edildiğini dile getiren Erişen, “çok kabaca bir oranla çocukların yüzde 20’si, yani her 5 çocuktan biri, nezle, grip, üst solunum yolu enfeksiyonu, alerjik atak geçirdiğinde arada bir horlar ama yüzde 10’u bu tür faktörlere bağlı olmaksızın devamlı horlar. Bir faktöre bağlı olmadan horlayan çocukların 10’da biri, yani tüm toplumdaki çocukların yüzde 1-2’sinde uykuda nefes kesilmesi denilen uyku apnesi vardır.

Yeterli oksijen alamayan ve rahat dinlenemeden uyuyan çocuklar da, hırçın çocuk, hiperaktif çocuk şeklinde ifade edilebilir. Olaya da saf bir horlama olarak bakıldığı için, işin bu yönü göz ardı edilerek ciddi hastalıklar gözden kaçabilir. Fiziksel ve beyin gelişimi işin en son aşaması, bunun öncesinde daha sık görülen çocuğun yüz ve diş gelişimi bozuklukları olabiliyor. Bu durum ortodontik tedaviler gerektirebiliyor. Kulakta da kalıcı hasarlar olabiliyor.

Bu sorunu olan çocukların yüzde 90-95’inin ameliyatla tedavi edilebildiğini söyledi.

Horlama ve uyku apnesinin çocukluk çağında en çok 3-4 ve 6-7 yaş aralarında görüldüğünü kaydetti.

Kategori: ÇOCUK HASTALIKLARI, Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik