Tüp Bebek Tedavisi Nasıl Yapılır?

19 Eylül 2015 Devamı

Tüp bebek tedavisi, başından sonuna kadar yaklaşık olarak 1 ayda tamamlanmaktadır. Ancak bu noktada hangi yöntemlerin tercih edildiği ve hastaların kısırlık sorunları bu süreyi etkileyebilir. Tüp bebek tedavisi yapılırken hiçbir şekilde hastanede kalmaya gerek yoktur. Adaylar muayene ve tedavilerini olduktan sonra evlerine gidebilir. Anne adayı için herhangi bir ağrı ya da acı da söz konusu değildir. Gelişen teknoloji ve yöntemler sayesinde oldukça konforlu bir hale gelen tüp bebek tedavisinde başarı oranı yaklaşık olarak %60’tır.

Çeşitli kaynaklarda tüp bebek aşamalarının sayısı farklı belirtilmiş olabilir. Bu noktada aşamalar birleştirilmiş ya da daha da uzatılmış olabilir ancak sayı nasıl belirtilmiş olursa olsun, tüp bebek basamakları her merkezde ayrıdır. Tüp bebek aşamaları bu konuda 4 basamakta anlatılmıştır. Her aşama, bir sonraki basamak için temel niteliğindedir

1) Çiftin değerlendirilmesi

Uzman doktora başvuran çift, ilk olarak detaylı bi görüşmeye alınır. Bu aşamada çiftin yaşadığ hastalıklar, geçirilmiş hastalıklar, görülen tedaviler, cinsel hastalıklar ve yapılan tetkik ve tedaviler hakkında bilgi alınır. Tedavinin doğru bir şekilde planlanması için oldukça önemli olan bu aşamada, çiftin oldukça açık olması gerekir. Önemsiz gördükleri ayrıntıları dahi doktora anlatmaları önem teşkil eder. Örnek olarak, anne adayının sürekli akıntısı varsa ve bu durumu normal olarak kabul etmiş ise dahi doktoruna söylemelidir.

İlk görüşmeden sonra elde edilen verilen ve anne adayının yaşı, yumurtalık durumu, sperm analizi ve geçmişteki test verileri de ele alınarak bir tedavi programına başlanır.

2) Yumurtalıkların geliştirilmesi aşaması

Tüp bebek tedavisinin ikinci aşamasında anne adayının çeşitli ilaçlar kullanmsı gerekir. Bu noktada amaç, çok sayıda yumurta elde etmek ve gebelik şansını arttırmaktır. İlaçların kullanıldığı yaklaşık 14 günlük süreçte anne adayı sık sık kontrol edilir. Yumurtalar 18-20 mm’e ulaştığı zaman ise HCG adı verilen yumurta çatlatma iğnesi yapılır. Bu iğneden 34 saat sonra ise yumurta toplama aşamasına geçilir. Yumurta toplama aşamasında anne adayına hafif bir anestezi uygulanır bu sayede de herhangi bir ağrı duyulmaz. İşlem 15-20 dakikada tamamlanır ve toplanan yumurtalar laboratuvara gönderilir.

3) Döllenme ve embriyo takip aşaması

Toplanmış olan yumurtalar laboratuvara yollanır. Eş zamanlı olarak baba adayı da sperm örneği verir. Daha sonra ise sperm ve yumurta mikroenjeksiyon ya da klasik tüp beben yöntemi ile döllendirilebilir. Bu embriyolar günlük olarak takip edilir. Daha sonra ise uygun bir zamanda anne adayının rahmine transfer gerçekleşir.

4) Embriyoların anne adayının rahmine transferi

Transfer aşaması 5-10 dakika gibi kısa bir sürede tamamlanabilen oldukça kolay bir işlemdir. Transferden sonra anne adayı bir süre merkezde dinlenir ve daha sonra evine gidebilir.

Transfer gerçekleştikten sonra ise geri iyi kalitede embriyolar kalmış ise, bu durum hakkında çifte bilgi verilir. Bu aşamada çift arzu eder ise, geriye kalan embriyoları dondurabilir ve gelecekte kullanmak üzere muhafaza edebilir.

Gebelik Testi!

Tüp bebek tedavisi tamamlandıktan sonra geriye tedavinin başarılı olup olmadığını belirlemek gerekmektedir. Bu sebeple de embriyo transferinden 12 gün sonra kanda gebelik testi yapmak gerekmektedir.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler