Tiroid Bozuklukları Genetik mi?

24 Mart 2014 Devamı

Troid Bozuklukları Genetik mi? Tiroid Hastalıkları, Tiroid Genetik mi? 

Pediatrik Endokrinolojisi Prof.Dr.Olcay Evliyaoğlu anlatıyor…

Doğumsal tiroid hastalıklarının genetik nedenleri var. Önemli bir kısmı gelişim bozuklukları neden oluyor. Tiroid bezinin iyi gelişmemesi bir çok genetik faktör burada olabiliyor. Bazen hiç gelişmeye biliyor. Hiç tiroid bezi oluşmamış bile olabiliyor veya başka bir yerde olabiliyor. Bir şekilde tiroid bezinin gelişimi ile ilgili sıkıntı varsa karşımıza çıkıyor. %80 olguyu bu şekilde görüyoruz.

Bir grubun ise tabi tiroid hormonları sentezlenirken bazı basamaklardan geçiyor tiroid bezinde bu tiroid hormon sentez basamaklarında eğer bir bozukluk olursa yani hormon yapılamaz olabilir. Bu durumda da %10’luk bir kısmı oluşturuyor.

Bir önemli grup da tiroid hormonları tioid sentezliyor ama bunu beyindeki hormonların kontrolü altında yapıyor TSA hormonları ile. Eğer beyinde bir sıkıntı varsa ona da santral tiroidi diyoruz. Beyinde sentezleyemiyor yaklaşık %10’unu oluşturuyor.

Bir grup da var bunlar tabi kalıcı tiroid bozukluklarına neden oluyor. Geçiciler de var. Eğer annede iyot eksikliği varsa, tiroid bozukluğu varsa gibi geçici nedenlerle de karşımıza çıkabiliyor. Burada önemli olan neden geçici veya değil tiroid hormonlarının sentezlenmediğini biz tanısını koyarsak tedaviye başlamamız gerekiyor. Zaman içerisinde geçtiğini görürsek giderek dozu azaltabiliriz ama hipotiroidi yani tiroid hormonlarını normalin altında olduğu dönemde bu çocuklar mutlaka tiroid hormonunu almalılar ve mümkün olan normal seviyelerde tutmamız gerekiyor, tiroid hormon düzeylerini.

Çocuklarda Tiroid Bozuklukları hakkında tüm merak ettiklerinizi buradan öğrenebilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap