Sanat Çocuğun Yaşamına Neler Katar?

20 Aralık 2015 Devamı

Prof.Dr.Hüsamettin Koçan anlatıyor…

 

Keşke mümkün olsa da aile kültürü içerisinde sanatın alanını çoğaltabilsek. Biz içe kapanıyoruz, içe kapandığımız zaman da örneğin biz eskiden köyde, her evde birileri türkü söylerdi. Ben şimdi kentlerde şarkı, türkü söyleyen insanları pek görmüyorum. Hep dinleyen insanlar var. Bu dinlemek daha kaliteli bir şey evet fakat pasif ve tek yanlı bir şeydir. Bence sorun aynı zamanda katılım sağlayabilmek.

Sanat, çocuğun hayal gücünü geliştirir, çocuğun ilgi alanını genişletir, çocuğun yaratıcılık alanını genişletir, çocuğu tek boyutlu olmaktan çok boyutlu olmaya çeker sanat ve çocuğu daha duyarlı daha barışçıl yapar.

Şimdi yeni oyuncakları bebekleri düşünüyorum, çocuk kendi oyuncağını kendi yaratan birisi haline getirilebilirse bu durum içerisinde yapıcılığı ve özgüveni gelişir. Özgüven ile birlikte onun paylaşma duygusu gelişecek. Yani spor yaparken grup etkinliklerine katıldığı zaman paylaşma duygusu gelişecek çocuğun, fiziksel performansı gelişecek, onun için bu ortak dinleme, ortak katılma, ortak şekillendirme meselesi, bizi tek yönlü olmaya zorlayan hayatımıza bir karşı cevap olarak bizim kolektif olmamızı ve dolayısı ile de daha barışçıl, daha sevecen olmamızı sağlar sağlıyorda.

Sanat insanları savaş yapmaya göndermez. Ötekine de haksızlık yapaya teşvik etmez. Sanat size ortak yapabileceğiniz ve paylaşabileceğiniz yeni estetik bir yaşamı yücelten bir pozitif değer katar.

Bir müzeye gittiğinizde de aynı şeydir. İnsanoğlu farklı renk düşünmüştür, biçim düşünmüştür bütün bunlardan kendi adınıza bir pay alırsınız ve siz ne kadar isterseniz o kadar verir size. Onun içinde son derece cömert bir platformdur.

Çocuklarda Yetenek hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap