Sağlıklı Uyku Düzenini Nasıl Oluşturabilirsiniz?

23 Mayıs 2016 Devamı

Uzmanlar bebeklikten itibaren çocukların uyku düzenini ve buna bağlı sorunları anlatıyor.

Anne-babalar çocuklarının kendiliğinden yatağa gitmelerini ve tüm gece uyumalarını isterler. Yeni doğanlar, 4-5 saat uyuyabilirler. 2 aylık bebeklerin % 50’si tüm gece uyur. 4 ayın sonunda çoğu bebek tüm gece uyuma kapasitesine sahiptir. Eğer bebeğinize uyku alışkanlığını öğretirseniz, ki bunun için 6 aylıktan önce başlamalısınız; uyku sorunları ile karşılaşmazsınız.

YENİDOĞAN (0-1 ay ) DÖNEMİ:
1.Bebeği beşiğine uykuya dalmak üzere yatırın. Bu oldukça önemlidir, eğer bunu yapmazsanız diğer yöntemler işe yaramayacaktır. Bebeğinizi yatağına koyduktan sonra hemen uyumasını beklemeyin, 20 dakika kadar uykuya geçmesini bekleyin. Eğer ağlarsa kucaklayın, sallayın ama uyumadan önce yatağına koyun. Siz olmadan tek başına uyumasını öğretin. Böylece uyanınca tekrar tek başına uyumasını öğrenecektir.

2. İlk 3 ay boyunca tüm ağlamalarında kucaklayın. Tüm bebekler gündüz ve gece ağlayabilirler. Aşırı ağlıyorsa muhtemelen gazı vardır. Ağlayan bebeğinizi her zaman kucaklayın, şımarmasından alışmasından korkmayın, ilk 3-4 ay bebekler şımarmayı bilmezler.

3.Her gün en az 3 saat kucağınızda taşıyın, ağlamasa da. Bu davranış aşırı ağlamaları azaltacaktır.

4.Gün boyunca 3 saatten uzun uyutmayın. Onu yumuşak bir şekilde uyandırın. Böylece geceleri daha uzun uyuyacaktır. Çoğu yenidoğan 5 saatten uzun uyuyabilir ama bunun gece olmasına çalışın.

5.Gün boyunca en az 2 saat aralıklarla besleyin. Daha sık aralıklarla beslerseniz, saat başı gibi, daha sık uyanacaktır. Ağlama yenidoğan bebeğin tek iletişim yoludur. Her ağlama açlık anlamına gelmemelidir, belki yorgun belki de çok sıcak olduğundan ya da sıkılmış olduğundan ağlayabilir. Beslemeyi sakinleştirici olarak görmeyin. Bu gibi durumlarda onu kucaklayıp yatağına koyun. Her zaman beslemek yerine 4-5 kez kucaklayın.

6.Gece yarısı beslemelerini kısa ve sıkıcı olarak yapın. Gece beslenmek için uyanırsa, ışığı açmayın ve onunla konuşun, hızlıca ve sessizce besleyin. Gün içinde ekstradan sallayın bu yaklaşım gece daha uzun uyumasını destekler.

7.Gece bez değiştirmek için uyandırmayın.

8.Yatağınızda uyumasına izin vermeyin. Eğer yatağınızda yatmaya başlarsa, kendi yatağında yatması çok zor olacaktır. İlk 2-3 ay yatağınızın yanındaki beşikte kalabilir.

9.En son beslemeyi, gece 10-11 de yapmalısınız. Son beslemeden sonra 2 saat kadar uyanık kalmalı. Her gün aynı saatte aynı davranışı gösterirseniz iyi alışkanlıklar kazandırmış olursunuz.

İKİ AYLIK BEBEKLER
1.Bebeğinizin yatağını ayrı odaya koymalısınız.

2. ayın sonunda ayrı odalarda uyuyor olmalısınız. böylece bebek uyandığında sizi görmezse, unutabilir. Odaları ayırmak mümkün değil ise sizin yatağınızı görmemesi için battaniye ile örtebilirsiniz.

3.Gece yarısı beslemelerini geciktirin. Gece beslemesini 30-60 cc mama, eğer anne sütü alıyorsa sadece tek memeden emzirin.

DÖRT AYLIK BEBEKLER
1.Sabah 2:00’deki beslemeyi kesin. 4.ayın sonunda mamayla beslenen bebekler gün boyunca 4 kez, anne sütü alan bebekler 5 kereden fazla beslenmezler. Eğer gece beslemeye devam ederseniz, büyüdüğünde bunu durdurmanız zor olacaktır. En son besleme saatinin 10-11 olduğunu hatırda tutmalısınız. Gece ağlarsa, beslemek yerine sırtını ovun. Anne sütünün yetersiz olduğu durumlarda bebeğinize tahıllı mamalar vererek gece acıkmasını önlersiniz.

2.Biberonla yatmasına izin vermeyin. Bebekler biberonların anne- babalarına ait olduğunu düşünürler. Yatakta biberon olması gece yarısı ağlamasına neden olur.

3.Gece yarısı görüşmelerini kısa ve sıkıcı olacak şekilde yapın. Tüm çocuklar gece boyunca 4-5 kez uyanırlar. Kendi kendilerine yeniden uykuya dalmayı öğrenmeleri gerekir.5 dakikadan çok ağlarlarsa, yanına gidip onunla oynayın, sakinleştirin, konuşun ama 1 dakikadan çok yanında kalmayın. Bu bebeğinizi gece kalkması için cesaretlenmesini engelleyecektir. Ağlaması uzun sürerse, 15 dakikada bir gidip bakın, ama kucağa alıp uyuyana kadar odada kalmayın.

ALTI AYLIK BEBEKLER
1.Ayrılık endişesi için geçiş eşyaları (battaniye, oyuncak…) bebeğin güvenini artıracaktır.6.ayın sonunda bebeklerde anne-babadan ayrıla endişesi doğar. Tüylü oyuncaklar, gece uyanan 6 aylık bebeğin sakinleşmesine yardımcı olur.

2. bebeğin odasının kapısını açık bırakın. Kapalı kapı bebekleri korkutabilir.

3.Gün boyunca ayrılık korkularına kucaklama, tutma şeklinde ekstra sevgi göstermek gece uykularının korkusunu azaltır. Özellikle çalışan anneler için bu durum daha önemlidir.

4.Gece korku ve panikleri için, hemen yanına gidip destekleyin ama kısa bunu kısa tutun.

BİR YAŞ BEBEKLER
1.Yatak rutinleri geliştirin. İyi geceler öpücüğü, masal okumak, hikâye anlatmak gibi. Ayrıca güven veren oyuncağı da yanında olmalı.

2.Yatağına koyduktan sonra orada kalmalı. Yatağa yatmada isteksiz olup direnç gösterirse buna aldırmayın.

3. Kabus görürse ona destek verin. Herkes her gece 4-5 kez rüya görür. Bunların bir kısmı kötü rüya olabilir bunu nedeni televizyon olabilir.

4.Ne kadar uyuduğu konusunda endişelenmeyin. Herkesin farklı yaşlarda farklı miktarlarda uykuya ihtiyacı vardır. Gün boyunca yorulmuyorsa gece yeterince uyuyordur. Kısa uykular gündüzleri önemlidir ama 2 saatten az tutulmalıdır. Çocuklar sabah uykularını 18. ayda- 2 yaşta bırakırlar. Öğleden sonra uykularını ise 3-6 yaş arası bırakırlar. Uyku tüm canlılar için önemli olsa da bebekler- çocuklar büyüme çağındakiler için çok ama çok önemlidir.

Uyusun da büyüsün lafı boşuna söylenmemiş çünkü uykuda büyüme hormonu salgılanır. Az uyuyanların büyümesi için ekstra beslenmesi gerekir. Uyku için ilaç kullanmak gereksiz ve yanlıştır. Çocuk doktorluğunda uyku bozukluklarını eskisinden çok görüyoruz son yıllarda büyük şehir yaşantısından dolayı artmış randa uyumayan, gece terörü yaşatan bebekler gelmekte.

Aileler bunu ciddi bir sorun olarak almayıp bizim ki az uyuyor, ya da gece çok kalkıyor diye başvurmuyor sadece konuşma aralarında bahsedilen bu sorun. Amerika’da özel uyku bozuklukları bölümü açılmıştır. Gece beslemelerini minumum indirilen bebekler daha iyi uyumaktadır.

Kategori: Bebeğim, Genel, Haberler