Oyuncaklar Çocukların Zihnini Geliştiriyor

20 Ocak 2016 Devamı

Yapılan bilimsel çalışmalar oyuncakların sadece çocukları oyalamadığını aynı zamanda zihinle ilgili fonksiyonlarını da geliştirdiğini bildiriliyor. Bebeklerin beyinlerinin en çok geliştikleri dönem ise 3 yaşına kadar olan dönemdir. Bu yüzden bebekler çeşitli uyaranlarla uyarılarak gelişimi desteklenmelidir.

GELİŞİMSEL ÖZELLİKLERİNE UYGUN OLMALIÇocukların en fazla oynamaktan hoşlandığı çeşitli boyutlardaki ve renklerdeki oyuncaklar çocukların eğlenmesini sağlarken boyut, şekil ve renk gibi kavramların gelişmesini de sağlar. Arkadaşlarıyla beraber oynayan çocuklarda paylaşma, bekleme, sabırlı olma gibi duygular ile işbirliği yapma gibi sosyal hayatında lazım olan yetenekleri kazanacaktır. Özellikle okul çağındaki çocuğun oyuncaklara yönelik ilgileri, hayal güçleri artar. Aileye düşen görev çocuğun gelişimsel özelliklerine uygun, çocuğu uyaran ve düşündüren oyuncakları tercih etmektir.

RAHAT BİR ORTAM SUNULMALI
“Oyunlar ve oyuncaklar çocuğun hayatla teması, dünyası, eğlencesi ve eğitimidir” diyen uzmanlar, çocuğun rahatça oynayabileceği bir odası ya da bir oyun alanı olmasının hem çocuk hem de anne baba açısından oldukça önemli olduğuna dikkat çekti. Çocuğun bunu yapabilmesi için ona rahat bir ortam sunmak şarttır. Tabi ki ebeveynler de çocukları ile oyunlar oynayarak onlarla vakit geçirmelidirler. Fakat belirli zamanlarda çocuğu oyuncakları ile yalnız bırakmak onların gelişimi açısından oldukça önemlidir.

KIRMAK DA OYUNUN PARÇASI
Oyuncak seçerken, çocuğun gelişimine ve yaşına uygun, ona fayda sağlayacak oyuncakların tercih edilmesi gerektiğini aktaran uzmanlar, “Çocuğum oyuncağını kırıyor” şeklinde anne baba yakınmalarına oldukça sık rastlandığını, ancak oyuncağı kırmanın da oyunun bir parçası olduğunu söyledi.Çocuk kırarak, parçalayarak, kopararak materyali keşfeder ve tanır. Böylece araştırma ve inceleme özelliğini kazanır.

Kategori: Genel, Haberler, Oyun&Oyuncak