Ms Kadını Tehdit Ediyor

16 Mayıs 2016 Devamı

Bir beyin ve omurilik hastalığı olan MS, entelektüel ve 20-40 yaşları arasındaki genç kadınlarda daha fazla görülüyor. Ortaya çıkışında östrojen hormonunun etkisinin olduğunu vurgulayan uzmanlar, hamilelik döneminde hastalığın yatıştığını söylüyorlar.

Halk arasında MS hastalığı olarak bilinen Multipl Skleroz bir beyin ve omurilik hastalığı. Kaslarda güçsüzlük, kısmi felç, yürüme, görme ve konuşma bozukluklarıyla kendini gösteren hastalık, çoğunlukla 20-40 yaş arasındaki üretken çağdaki gençlerde ortaya çıkıyor. Gençlerdeki özürlülüğün en önemli sebeplerinden biri olan MS kadınlarda erkeklerden 3 kat daha fazla görülür.

BAĞIŞIKLIK SİSTEMİNİN SAVAŞI
Vücudun bağışıklık sistemi, beyin ve sinir hücrelerini bir yabancı gibi algılayarak bunlara karşı reaksiyon oluşturuyor. Sinirlerimizin üzerindeki myelin adı verilen ve bir elektrik kablosunun üzerindeki kılıflara benzeyen hücrelere saldırarak onların hasarlanmasına sebep olurlar. Bu noktalarda meydana gelen kısa devre sebebiyle o sinirlerin etkilediği organlarda işlevsizlik meydana gelir. Bunun sonucunda da hastalarımız bize görme kaybı, dengesizlik, çift görme, unutkanlık, yürüme bozukluğu, idrar kaçırma gibi şikâyetlerle başvururlar” dedi. Aslında bu belirtilerin herkeste görülebileceğini ifade eden Doç. Dr. Terzi, bu olayları yaşayan herkesin kendinde MS şüphelenmesinin yersiz olacağını belirterek, “Ancak bu şikâyetler genç bir kişide görülüyorsa nöroloğa başvurmalıdır. Tanıyı MR ve bazı tetkikler yaparak koyuyoruz. Bu hastalık bazen çocukluk yaşında başlar ve genç erişkinlik döneminde ortaya çıkabilir.

AĞIR ÜZÜNTÜ VE ENFEKSİYONLARDAN SONRA ORTAYA ÇIKIYOR
Bu çevresel faktörler çok farklı olabilir. Örneğin geçirilmiş ağır bir grip enfeksiyonu, sosyal hayatta yaşanan bazı kayıplar, eş, aile, iş kaybı, iflas sebebiyle maddi kayıp, ani ölümlerin oluşturduğu stres hastalığın ortaya çıkışı için risk faktörüdür. Bir başka risk faktörü ise kadın olmaktır. Kadınlık hormonu olan östrojen hormonunun bağışıklık sistemi üzerindeki olumsuz etkisinin olduğu çalışmalarda gösterilmektedir. Kadın MS hastaların hamilelikleri sırasında hiçbir atak yaşamamaları hormon etkisini de göstermektedir. Bu sebeple MS aktif, genç kadınları daha fazla etkiler. Ancak çocuk sahibi olmayı engelleyen bir hastalık değildir.

Kategori: Genel, Haberler, Kadın