Kulağınız Tatilinizi Zehir Etmesin

25 Temmuz 2015 Devamı

Denizde ve havuzda kalındığında kulakta biriken suyun temizlenmemesi halinde kısa süreli tatilleriniz ıstıraba dönüşebilir.

Denizde ve havuzda kalındığında kulakta biriken ve neme dönüşen suyun temizlenmemesi durumunda ortaya çıkan dış kulak iltihabının, çene eklemine, yüzün yarısına ve boyuna yayılan şiddetli ağrılara yol açarak özellikle kısa süreli tatilleri ıstıraba çevirebileceği bildirildi.

Dış kulak yolu iltihabının, dış kulak yolu cildinin ani olarak iltihaplanması durumu olduğunu anlatan Şimşek, “Bu hastalık özellikle yaz aylarında sık görülür. Denizde, havuzda, özellikle sıcak ve neme bağlı olarak görülme sıklığı artar. Dış kulak yolunun zarı incedir, kanalı da uzun, ince ve kıvrımlıdır. O yüzden özellikle suda, denizde ve havuzda kalındığı zaman kulağın içerisinde su birikir ve buna bağlı içeride nem artar. Bu durum kulağımızda mikropların üremesine daha elverişli bir ortam oluşturur. En ufak bir travmada iltihaplanmaya açık hale gelir” diye konuştu.

Kulak ağrısı, çene eklemine, yüzün yarısına ve boyuna yayılıyor. Ağrı hafif başlar, hızla ilerler. Tatilin ıstırap haline dönüşmesine neden olur.

Suyun içerisinde en fazla bir saat kalınmasını öneren Şimşek, suda ne kadar uzun süre kalınırsa dış kulak yolu iltihabına yakalanma riskinin o kadar arttığını belirtti.

Kafanızı sağa sola sallayarak temizleyebilirsiniz

Kulağımızın içerisinde kalan suyu kafamızı sağa sola sallayarak atmamız gerekir. Bir havlunun ya da peçetenin kenarıyla da kulağımızı nazikçe temizleyebiliriz. Çocukların girdiği havuzların klor düzeyi de çok önemli. Çok yüksek klor düzeyi olan bir havuzsa ya da bu havuzun temizliği düzenli yapılmıyorsa salgın şekilde dış kulak yolu iltihapları gelebilir.

“Yabancı cisim sokmayın”
Kulağın, parmak, toka ve sivri kalem ucu gibi yabancı cisimlerle kesinlikle temizlenmemesi gerektiğini, aksi halde parmak ve tırnaktaki mikropların kulağa yayılacağına ve kulaktaki koruyucu epitelin ortadan kalkacağına dikkati çekti.

Sudan çıktıktan sonra saç kurutma makinesiyle kulağın kurutulabileceğini dile getirerek, mikrop barındırabilen kulak tıkaçlarını önermediklerini ancak bone kullanılabileceğini söyledi.

Hastalıktan korunmak için en önemli unsurun, bakımı iyi yapılmayan, temiz olmayan havuzlara girilmemesi gerektiğini, tatile çıkılmadan önce mutlaka kulak burun boğaz hekimlerine danışılması gerektiğini sözlerine ekledi.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik