Kök Hücreyle Körlük Tedavisi Türkiye’de

02 Mayıs 2015 Devamı

Uzmanlar, Kornea lezyonu nedeniyle görme yetisini kaybeden hasta oranının 100 binde 3-4 olduğunu, Türkiye nüfusuna bakıldığında bu hastalığın 3 bine yakın kişiyi etkilediğini anlatan Öztürk, yüzde 70 başarı şansına sahip yöntemin, Türkiye’de de uygulanması gerektiğini ifade etti.

Hücrelerle ileri tedavi uygulamalarını başlatmak için altyapı kuruyoruz. Bu tedavilerin geliştirilmesi ve uygulanabilmesi için çok sıkı yasal koşullar ve standartların yerine getirilmesi gerekiyor. Bunun için de çok özel laboratuvar koşulları oluşturmak lazım. İBG-İzmir’de Prof. Dr. Pellegrini’nin İtalya’daki laboratuvarlarına benzeyen bir laboratuvar birimi inşa ediyoruz. Bu birimde kök hücrelerin çoğaltılarak hastaya verebilmesi konusunda çalışacağız. Pellegrini ile uzun süreli bilimsel işbirliğini başlatabilmeyi arzu ediyoruz. Kendi olanaklarımızla 4-5 yıl içinde uygulayabileceğimiz bir tedaviyi, yapacağımız işbirliği sayesinde 1 yıl gibi kısa sürede başlatabileceğiz. En geç 2017’de Hücresel Tedaviler Birimi’ni oluşturarak bu tedavileri İzmir’de uygulamaya başlayacağız.

Kurulacak özel laboratuvarlarda, bu yöntemlerin uygulanması aşamasına da geçileceğini dile getiren uzmanlar, gelecek dönemde, merkez bünyesinde geliştirilip uygulanan yöntemlere de ulaşmayı hedeflediklerini belirtti.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik