Kardeşler Arasındaki Kıskançlık Nasıl Engellenir?

08 Şubat 2016 Devamı

Yeni doğan kardeşini sevmediğini ve onu istemediğini hatta evden gitmesini istediğini söylerler. Bazen bebeğe zarar vermeye veya anne bebekle ilgilendiğinde aşırı tepkiler verirler. Annesine engel olmaya çalışabilirler. Veya kardeşine aşırı ilgi ve sevgi gösterip anne ve babasının kaybettiği ilgisini geri kazanmaya çalışırlar. Hatta bebeğin ebeveyni gibi davranarak anne babayı bebeğe dikkat etmesi için uyarabilirler.

Kardeşini kıskanan çocuklar üzüntü, öfke, intikam alma ile sevgi, koruma duyguları arasında çatışma yaşarlar.
En sık görülen sorunların daha önce kazanılmış davranışlarda gerileme, alt ıslatma, parmak emme gibi durumlar olduğunu da anlatan uzmanlar, kıskanç kardeşlerin bebeksi davranışlarının altında ebeveynden kaybettiği ilgiyi rakibinin yöntemiyle geri kazanma çabasının yattığını ifade etti.

Çocuk, anne ile bebeği yalnız bırakmak istemediğinden dolayı okula gitmek veya evden başka bir yere ayrılmak istemez. Çocuk yaşadığı durumla başa çıkmakta zorluk çektiğinde stres belirtileri artar ve bu duyguyu baş ağrısı, mide bulantısı gibi belirtiler aracılığıyla bedeniyle ifade edebilir. Bu stresli dönemde kavgacı davranışlar sergileyebilir. Örneğin oyuncaklarına şiddet uygulayabilir.

ANNE VE BABA NASIL DAVRANMALI?

Kardeşle beraber ona olan duygularının hiçbir zaman değişmeyeceği anlatılmalıdır. Bebek için seçilen isimde ve eşyalarda çocuğun fikri alınarak aile bütünlüğü vurgulanmalıdır. Çocuğun alışık olduğu ev düzeni mümkün olduğunca korunmalıdır. Çocuk eğer bebeğe zarar veriyorsa ona aşırı tepki göstermeden net ama sert olmayan bir uyarıda bulunulmalıdır.

Çocuğa, “sen artık ablasın veya abisin” gibi cümleler kurulmamalıdır. Onun da bir çocuk olduğu unutulmamalıdır. Anne ve baba yeni kardeşe övgü dolu cümleler kurmamalıdır. Çocuklar arasında ayrımcı cümleler kullanmamalıdır. Kardeş kıskançlığı hayatları boyunca devam edebilir. Çocuğun durumu düşünüldüğünden daha kötüyse mutlaka bir çocuk psikoloğundan yardım alınmalıdır.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler