Kanser Çocuk Sahibi Olmaya Engel Değil

17 Temmuz 2015 Devamı

Kanser tedavisi gören kadın ve erkekler, dokuların ve yumurtaların dondurularak saklanması sayesinde anne baba olma şansını yakalıyorlar.

Kanser tedavilerinde başarı oranlarının artması, genç çiftlerin tedaviden sonra anne baba olma isteklerini gündeme getirdi. Bu sebeple uzmanlar, tedavi öncesinde gelecekte çocuk sahibi olma şansını engellemeyecek önlemler alıyorlar. Kısırlıktan korunmada kadın, erkek ve hatta çocuk hastalar için söz konusu olan seçenekleri şöyle sıraladı:

DNA yapısının bozulmaması için: Kanser tedavisine başlamadan önce hastanın spermlerinin alınması ve dondurularak saklanması oldukça etkili bir yöntem; ancak tedavi öncesi yapılması büyük önem taşıyor. Zira tek doz tedaviden sonra bile sperm kalitesi ve sperm DNA yapısı bozulabiliyor.

  • Testis dokusunun dondurularak saklanması ve daha sonra vücuda geri uygulanması.

  Yumurta dondurulması: Partneri olmayan, banka spermi kullanmak istemeyen, dini veya etik nedenlerle embriyo dondurulmasını kabul etmeyen hastalara, döllenmemiş yumurtanın dondurularak saklanmasına yönelik alternatif bir yöntem.
Yumurtalığın yerinin değiştirilmesi: Kanser tedavisi için alt karın ışınlaması yapılacak ise yumurtalıkların yerinin değiştirilebiliyor. Ancak bu yöntemde, radyasyon saçılımı nedeniyle yumurtalıkların korunması her zaman mümkün olmayabiliyor.
Koruyucu jinekolojik cerrahi: Rahim ağzı kanserlerinin ilk evresinde, rahim koruyucu cerrahi olarak rahim ağzı çıkarılıyor.

Kategori: Anneliğe Hazırlık, Genel, Haberler, Hamilelik