Kalp Ritim Bozukluğunun Sebebi

25 Temmuz 2014 Devamı

Çocuk Kardiyolojsi ve Elektro Fizyolojisi Uzm-Prof.Dr.Volkan Tuzcu anlatıyor…

Kalbimizin çalışması hareket eden kasların çalışması ile oluşan bir organ basitçe düşünürsek kolumuz bacağımız gibi. Ama otomatik çalışıyor. Bu sistemi sağlayan bir elektrik sistemi olması lazım. Ben hep hastalarımada o şekilde örnek veriyorum. Mesela, bir insan felç olduğu zaman sağ kolunu oynatamıyor. Halbuki bütün kaslar, kemikler sağlam niye bu kolunu oynatamıyor çünkü, beyinden, omurilikten aşağı sinyal gelmiyor. Herşey sağlam olduğu halde o kas yerinden oynamıyor. Tersini düşünelim fazla elektirik geldiğinde bir örnek var mı? Epilepsi, sara nöbeti geçiren hastalar. Beyinde elektirik fırtınası oluyor. o elektirik çok hızlı bir şekilde sinirlerden aşağı kolumuza bacağımıza geçmesine neden olduğu için istemsiz bir şekilde kasılma oluyor. taki o kriz geçene kadar. Elektrik bu derece öenmli kaslı organlı için.

Kas içinde zaten 4 tane boşluklar var. Bunu çalıştıran elektrik sistemimiz var. Bu elektrik sistemi ile hastalıklar zaten bugünkü konumuz. Yani elektrik sistemimiz kalbin adeta bir pil gibi vazife gören bir bölgesi var. Burada elektirik belli aralıklarla çıkıyor. Daha sonra özel yollarla aşağı bu elektirik gidiyor. Ve kalbimizin senkron bir şekilde çalışması gerçekleşiyor.

Orada çok hassas bölgeler var, elektirik sisteminin belli merkezi var. Bunlar kalbin o 4 boşluğunu belli bir senkronizaasyon içinde çalışmasını sağladığı gibi tabi kalbin hızını da sağlıyor. Bu sistem ile ilgili fazlalıklar, eksiklikler, hatta bu sistemi baypas eden kısa yollar çarpıntı hastalıklarına veya daha yavaş ileti sistemi bozukluklarına yol açarak çok farklı ritim bozukluklarına yol açıyor.

Çocuklarda Ritim Bozukluğu hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

Kategori: Soru-Cevap