Kalp Çarpıntılarına ‘Üç Boyutlu Haritalama’ İle Etkin Tedavi

23 Nisan 2015 Devamı

Kalpteki ritim bozukluklarının bazen yavaşlama, kimi zaman da hızlanma şeklinde görüldüğüne dikkati çeken Görenek, bunun nedenleri arasında aşırı heyecan, koşma, sigara, stres ve kalp hastalığının yer alıyor.

Günümüzde çarpıntı şikayeti sıklıkla görülüyor. Hem ciddi hem ciddi olmayan çarpıntıların hepsini bir araya topladığımız zaman hastalarımızın oldukça önemli bir oranda çarpıntıdan şikayet ettiğini görüyoruz. Çarpıntılar ve buna bağlı olarak kalp krizleri maalesef artıyor. Çarpıntıların, kalbin kulakçıkları veya karıncıkları olmak üzere iki kaynağı var. Kulakçıklardan kaynaklananlar, biraz daha masum dediğimiz çarpıntılar. Kulakçıklarda olan çarpıntılarda özellikle bir kısmının beyne pıhtı atma olasılığı var. Kalbin alt kısmından ya da karıncıklarından kaynaklanan çarpıntılar ölüme kadar varan sonuçlar doğurabiliyor. Bu çarpıntılar zamanında tedavi edilmezlerse ani ölümler meydana gelebilir. Çarpıntı tedavisinde ilk planda ilaçlar önemli ama ilaçlarla ilgili önemli sıkıntılarımız var. Çarpıntıların hepsini ilaçların baskıladığını söyleyebilmemiz mümkün değil. Belli bir süre işler iyi gidiyor ama daha sonra çarpıntının yinelendiğini görüyoruz.

– “Renkli haritalama sistemi çarpıntıdan kurtarıyor”

Haritalama yapabilen elektrofizyoloji cihazının yakma konusundaki önemini vurgulayan uzmanlar, “Bu cihazımız, Türkiye’de kullanılan en gelişmiş modeldir. Kalpteki çarpıntının çıktığı yeri milimetrik gösterebiliyor. Aynen bir arabanın navigasyon sistemi gibi. Bu tür sistemler yaygınlaşmadan önce samanlıkta iğne arar gibi çarpıntının yerini arıyorduk ama şu anda renkli dalgalar çarpıntının çıktığı yeri bize haykırıyor. Biz de onu radyo dalgalarıyla çevirerek yakıyoruz veya dondurma yöntemini uyguluyoruz.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik