İstismara Uğrayan Çocuğun Beyin Yapısı Değişiyor

12 Temmuz 2014 Devamı

Araştırmalarda istismar veya ihmale uğrayan çocuklarda bir takım genetik değişimlerin meydana geldiği ve bu değişimlerin kişileri strese karşı biyolojik açıdan daha hassas hale getirdiği görüldü.

Araştırmada intihar eden ve zor bir çocukluk geçirmiş olan 12 kişi ile intihar eden ancak çocukluğunda ihmal veya istismara uğramamış 12 kişi (kontrol grubu) karşılaştırmalı olarak incelendi. Bilim adamları araştırma kapsamındaki kişilerin yakınları ile kapsamlı görüşmeler yaparak ve tıbbi kayıtlarını inceleyerek bu kişilerin büyüme şartlarını ayrıntılı olarak belirlediler.

İnsanlar stres altındayken kortizol isimli hormon düzeyinin vücuttaki dolaşımı hızla artarak vücudun tetikte ve uyanık biçimde olmasını sağlıyor.

Beyin ise bu fiziksel kaygıyı azaltmak için beyin hücrelerinde kortizol hormonunun temizlenmesini sağlayan reseptörleri üretiyor. Bu reseptörler sıkıntının engellenmesini sağlıyor. Bu da beyin hücrelerinin bu hormona uzun süre maruz kalarak zarar görmesini engelliyor.

Araştırma çocukluğunda istismara uğrayan kişilerde bu reseptörleri kodlayan genlerin etkinliğinin istismara uğramamış kişilere kıyasla yaklaşık %40 daha düşük olduğunu belirledi. Bilim adamları araştırma kapsamındaki istismara uğramış 12 kişinin tamamının beyni ile kontrol grubunu teşkil eden diğer 12 kişinin beyni arasında da bu çarpıcı farklılığın bulunduğunu saptadılar.

Kategori: Çocuk Psikolojisi, Genel, Haberler