İlk Yiyecekleri Neler Olmalı?

22 Aralık 2013 Devamı

Bebeğinize anne sütü dışında yedirebileceğiniz yiyecekler..

* Yiyecekleri teker teker olacak şekilde ve dengeli bir beslenme uygulayın.

* Televizyonun karşısında ya da oyun oynarken bebeğinizi beslenmekten kaçının. Sofraya sizinle birlikte otursun.

* Tuzu ve şekeri çok az kullanın.

* Yeni deneyeceğiniz yiyecekleri çocuk açken, alışık olduğu yiyeceklerden önce verip miktarını ilk başlarda az tutmalı ve periyodik olarak artırmalısınız.

* Gıdalar alerji yapabilir; aynı gün içinde birden fazla yeni besin denemeyiniz.

* Bebekte alerjik bir tepki hissederseniz gıdayı kestikten sonra rahatsızlığın geçip geçmediğini gözleyin.

* Yiyecekleri ve miktarlarını çeşitlendirin.

Yoğurt: Günlük olarak hazırlamalısınız. Mümkünse pastörize süt kullanın. Eğer, pastörize süt kullanma şansınız yoksa satın aldığınız sütü öncelikle süzerek kaynatmalısınız. 5 dakika daha ateşte tutup, kaynar suyla çalkalanmış kavanozun içine döküp soğumaya bırakın. Elinizin dayanabileceği sıcaklığa ulaştığında bir yemek kaşığı yoğurdu sütün içine katın. Sonra kabın üzeri örtüp yaklaşık 6 saat oda sıcaklığında bekletin. Oluşan yoğurt bir gün buzdolabında bekletilip sonra bebeğe verilebilir.

Süt: Bir yaşından küçük çocuklara inek sütü önerilmemektedir. 8. aydan sonra bebeğiniz için hazırlayacağınız kahvaltıda anne sütü ya da bebekler için özel üretülmiş formül sütler kullanabilirsiniz. Ya da bebeğin ayına uygun biberon maması diğer malzemelerle birlikte siteril su kullanılarak hazırlanabilir. Bir yaşından sonra da bebeğiniz için tercih edeceğiniz sütler pastörize olmalı.

Muhallebi: 1 yaşına kadar hazırlayacağınız muhallebileri mümkünse, formül mama ile vermenizde yarar var. 150 cc suya 1 tatlı kaşığı pirinç unu konur. Ocakta karıştırılarak kaynatılır. Ilıdıktan sonra içine 4 ölçek formül mama konur, 1 yaşından sonra ise sütle yapılmış muhallebi verebilirsiniz, 1 çay bardağı süt ile 1 tatlı kaşığı pirinç unu karıştırılır. Yavaş ateşte karıştırılarak pişirilir. Ocak’tan alınır ve 1 tatlı kaşığı pekmez veya şeker eklenir.

Meyve-Sebze suyu: Meyve sularına başlama dönemi 6 aydır. Bebekler için kışın elma, havuç, portakal ve mandalina, yazın ise şeftali gibi meyveler, yıkanır ve soyulur. Cam rende ile rendelenip süzülerek meyve suyu veya püresi elde edilir. Ayrıca, havuç yıkanıp soyulur ve makineden geçirilerek püre, süzülerek de havuç suyu elde edilir.

Kategori: Beslenme, Genel, Haberler