İlk 6 Ay Bebeklerin Gelişimi

21 Haziran 2014 Devamı

Çocuk Nöroloji Uzmanı – Prof.Dr.Serap Uysal anlatıyor…

Bebek zamanında doğdu mu diye soruyoruz. Zamanında doğmak şudur; gebelik haftası yani 38 haftadan önce doğmamak şartı ile 38 haftayı tamamladı ve dünyaya geldi. İlk ağladı nefesini aldı, akciğerleri açıldı, kol bacak her yeri oynuyor, simetri ararız biz bütün uzluvların hareketine bakarız. Bebeğin yüzüne bakarız doğumhanede. Baktığımız şey görüntüdür, görüntüde bir anormallik vaar mı, hareketler normal mi? Bebek güzel ağladı mı? Bebek hemen pembeleşmeye başladı mı? Sonrasında temizliği, göbek bağının kesilmesi vs. yapıldıktan sonra minik bir banyoları vardır onların en kısa zamandada anne memesine verilir.

Bazı ilkel refleksler var. Anne memesine verilir derken şunu söylüyorum; bir bebek doğduğu andan itibaren hiçbir şeyin farkında değil. Onu yöneten refleksleri küçük bebeklerin yanağına dokunulduğu zaman ne tarafı uyarıldıysa o tarafa döner. Dudağına bir şey dokunsun hemen emmeye başlar. Bunlar tamamen ilkel refleks olarak ortaya çıkmış hareketlerdir.

Bir ses ve ya gürültü olduğunda bebek korkar ve tüm kol bacaklar açılır, korku refleksidir.
Birkaç ay sonra bilinçli farkında herşeyi ben istiyorum o yüzden yapıyoruma dönmeye başlar. 4 aylık bir bebeğe eğer istemiyorsa ağzına bir şey sokup emziremezsiniz. Korku refleksi artık yerine gerçek korkuları yerine bırakır.
Bebeklerin tüm vücut kasları, kitlesel olarak hareket etme eğilimindedir. Biz bunlara kaba motor hareketler diyoruz. Biz kollarda ve bacaklarda hareketliliğin eşit ve simetri olmasına bakıyoruz.

İleriki zamanlarda yatağının üzerine hem renkli hem sesli oyuncaklar asarlar, çocuk elini kollunu sallar 3 -4 aylıkken onu görünce heyecanlanır sevinir ama bunu yapması lazım. Renge ve sese karşı ben farkındayımı göstermeye başlıyor. Bu hareketler artık onun gördüğü her objeye tepki verdiğinin göstergesidir.

5 duyumuzun özellikle ilk 3 ü ile hayata asılmayı bebek bize gösteriyor.
Bebeklerin gözleri anca hareketleri görebilir çok net değildir. İlerleyen zamanlarla anneyi gözü ile izlemeye başlıyor. Annenin ses tonundan bir şeyler hissetmeye çalışıyor ve ona karşı tepkiler veriyor. O yüzden annelere hep şunu söylüyorum sesinizde ahenk, yüzünüzde hep gülümseme olsun o kadar önemliki çünkü o çocuk sizin aynanız olacak ileride.

Kendi ağlama sesine bile tepki veriyor aslında. Tüm bunları bir şey daha tamamlıyor, dokunmak. Bebeği okşama, sevme, el ele tutma bunlar o kadar önemli ki bu duyuları bütünlemek lazım. Bu duyular daha sonra o çocuğun öğrenmesinde, anlamasında, zihin-zeka fonksiyonlarının gelişiminde, kendini ifade edişinde her şeyinde göreceksiniz. Dolayısı ile herşeyin temeli o bebeğin doğması ile beraber özellikle ilk 6 ayında oluyor bunu unutmamakta yarar var.

Bebeklerde Gelişim hakkında merak ettiklerinizi buradan bulabilirsiniz…

 

Kategori: Soru-Cevap