Horlama Aile Yaşamını Olumsuz Etkiliyor!

19 Temmuz 2016 Devamı

İngiliz Horlama ve Uyku Bozuklukları Derneği’nin araştırması, horlamanın çiftlerin münakaşa etmesine ve boşanmasına yol açtığını ortaya çıkardı. Eşlerin yüzde 81’i eşlerinin horlama gürültüsü nedeniyle uykusuz kaldıklarını, %70’i ise ayrı odalarda uyuduklarını söylediler. Ülkemizde de durum çok farklı değil. Aile yaşamını ciddi bir şekilde tehdit ediyor.

Horlama nasıl tedavi edilir?
Horlama hastaları öncelikle beraberinde Tıkayıcı Uyku Ap¬ne Sendromu varlığı açısından dikkatlice araştırılmalı ve gere¬kiyorsa hasta uyku testinden geçirilmelidir. Uyku testinde hasta, uyku laboratuvarında bir gece uyur. Burada horlama, apne sayısı ve süresi, kan oksijen düzeyleri, uyku derinliği gibi parametreler polisomnograf adı verilen cihazlarla belirlenerek hastaya kesin teşhis konur.

Hastada Uyku Apne Sendromu saptan¬maz ise, horlama genellikle KBB uzmanları tarafından uygulanan bazı cerrahi girişimler, radyofrekans gibi yöntemler ve diş hekimleri tarafından uygulanan ağız içi aparatlar ile tedavi edilebilir. Öncelikle üst solunum yolların¬da darlık yapan sebepler bulu¬nursa, bunların tedavisi gerçek¬leştirilmelidir. Burundaki et veya kemik, damak veya küçük dildeki sarkmalar ameliyatla düzeltilebilir. Damak veya küçük dile uygulanabilecek ameliyatlar direk olarak bıçak ile olabileceği gibi, lazer ya da son yıllarda daha fazla kullanılan radyofrekansla da yapılabilir. Radyofrekans burundaki et büyümeleri için de kullanılır.

Lazer tedavisi çok ağrılı olması ve sonuçlarının çok verimli olmaması nedeniyle giderek terk edilmektedir. Yüzün ve dilin anatomik yapılarının düzeltilmesiyle ilgili daha büyük ameliyatlar da vardır, ancak bunlar nadiren uygulanır. Horlamaya Uyku Apnesi eşlik ediyorsa, tedavi yaklaşımları tamamen değişir. Daha zorlu ve zahmetli bir tedavi süreci vardır. Hastayla hekim arasında iyi bir iletişim gerekir. Her iki tarafın da süreçte üzerine düşeni yapmasıyla tam tedavi gerçekleşebilir ve hastanın yaşam kalitesi düzeltilebilir. Cerrahi tedavi yanında, uyku süresince üst solunum yoluna pozitif basınçla hava veren CPAP cihazları da tedaviye yardımcı olmaktadır.

Kategori: Genel, Haberler, Sağlık & Güzellik